Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Otec a syn odišli na južný pól. Prežiť tam chcú len pomocou obnoviteľných zdrojov
Zdielať na

Otec a syn odišli na južný pól. Prežiť tam chcú len pomocou obnoviteľných zdrojov

Archívna reportáž

ANTARKTÍDA / Robert Swan sa so svojím synom Barneym rozhodol zdolať južný pól. Rozhodli sa svoju expedíciu ozvláštniť tým, že cestu podniknú iba za pomoci obnoviteľných zdrojov energie. Snažia sa tým poukázať na to, že budúcnosť nespočíva v používaní fosílnych palív.

Dobrodruh tvrdí, že ak dokáže zelená energia obstáť aj v tých najextrémnejších podmienkach, mohlo by to podľa neho motivovať vlády i obyvateľov k väčšej šetrnosti a k obmedzeniu používania fosílnych palív. Podľa oboch mužov je to prvá expedícia svojho druhu v histórii. "Ja a Barney prejdeme okolo 965 kilometrov k južnému pólu. Vôbec prvýkrát takúto cestu podnikne otec so synom a vôbec prvýkrát budeme závislí len na obnoviteľných zdrojoch energie," uviedol 61-ročný Robert, ktorý ako prvý človek zdolal obidva póly. 

Okrem omrzlín či výškovej choroby hrozia dobrodruhom aj problémy s prístrojmi poháňanými obnoviteľnými zdrojmi. Využívať budú solárne panely pripevnené na skútre. Tie budú napojené na prístroj na rozpustenie ľadu, ktorý vyvinula NASA a zabezpečí im dostatok vody na pitie i varenie. "V Antarktíde je voda veľmi dôležitá. Bez jej prísunu by sme veľmi rýchlo zomreli, ako mi otec neustále pripomína," uviedol Barney. 

Ako uvádza portál Novinky.cz, skútre budú pojazdné vďaka biopalivu z drevených odštiepkov. Palivo vyvinula spoločnosť Shell tak, aby vydržalo aj v extrémnych teplotných podmienkach až do - 60 stupňov Celzia. Výprava sa začala 15. novembra a trvať by mala osem týždňov. "Nechcem tvrdiť, že sa snažíme byť nejakými vzormi. Skôr chceme ukázať, že dvaja ľudia odlišných vekových kategórií dokážu spolupracovať a ukázať, že budúcnosť spočíva v zelenej energii," uviedol Barney. 

Súvisiace články