Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Iracká armáda dobyla Rávu, posledné mesto v rukách IS
Zdielať na

Iracká armáda dobyla Rávu, posledné mesto v rukách IS

BAGDAD / Iracká armáda oznámila, že pri sýrskej hranici dobyla mesto Ráva, ktoré bolo označované za posledné útočisko členov radikálnej organizácie Islamský štát v Iraku.

Iracké sily "úplne oslobodili Rávu a vztýčili irackú vlajku nad jej budovami", uviedol podľa agentúry Reuters v prehlásení generálporučík Abdal Amír Rašíd Jaralláh.

​"Čistiaca operácia a likvidácia" bômb a ďalších výbušnín, ktoré v meste džihádisti zanechali, pokračuje, dodali armádne zdroje. Útok na západoiráckú Rávu začala armáda v piatok ráno. Predpovedala pritom, že bitka bude krátka, pretože väčšina bojovníkov Islamského štátu, ktorí boli v meste, už utiekla k sýrskej hranici.

"S oslobodením mesta Ráva môžeme povedať, že veškeré oblasti, v ktorých bol Islamský štát prítomný, boli oslobodené," uviedol hovorca irackej armády. Iracké síly sa teraz zamerajú na ozbrojencov, ktorí utiekli do púšte, a na obnovu plnej kontroly nad hranicami Iraku.

Bojovníci Islamského štátu ovládli v lete 2014 severné a západné územie Iraku, pričom sa zmocnili aj druhého najväčšieho irackého mesta Mosul. Iracká armáda nad ním prevzala znovu kontrolu až tento rok v júli.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy