Oblačno
17°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Iba 19 minút trvala dražba najdrahšieho obrazu na svete. Vydražili ho za viac ako 380 miliónov eur
Zdielať na

Iba 19 minút trvala dražba najdrahšieho obrazu na svete. Vydražili ho za viac ako 380 miliónov eur

NEW YORK / Obraz talianského renesančného maliara Leonarda Da Vinciho vydražili v New Yorku za 450,3 miliónov dolárov, čo je asi 380 320 945 eur. Obraz zobrazujúci Ježiša Krista nazvaný Spasiteľ sveta sa podľa aukčnej siene Christie stal najdrahším obrazom, ktorý na svete vydražili. Predaukčné odhady udávali hodnotu diela 100 miliónov dolárov.

Aukcia trvala iba 19 minút a dražiť sa začalo na prvej čiastke 70 miliónov dolárov. Totožnosť kupca zatiaľ aukčná sieň nezverejnila. "Vlastne to bola veľmi pokojná dražba. Kupujúci mal o obraz veľký záujem. Veľmi ho nezaujímalo, čo zaň zaplatí," uviedol zástupca aukčnej spoločnosti Alex Rotter. 

Pravosť obrazu je pre jeho cenu kľúčová. Pri takejto vysokej sume by mala byť isté, že pravý je. Podľa odborníčky si predaj falzifikátu svetoznáma aukčná sieň ani nemôže dovoliť. "Aukčná sieň takého formátu ako je Christie´s by si nemala dovoliť blamáž. Predaj da Vinciho diela je podložený názormi renomovaných znalcov umelcovho diela. Hoci sú indície, že dielo bolo rozsiahlo zreštaurované a boli robené mnohé zásahy, s najväčšou pravdepodobnosťou je dielo pravé," uviedla umelecká historička Lucia Ramljaková.

Leonardo da Vinci sa venoval okrem maliarstva aj sochárstvu, architektúre, vynálezom či hudbe. Obrazov namaľoval asi len 20, pričom jeden z najznámejších je Mona Lisa. Podľa odborníkov sa doposiaľ zachovalo len 15 či 16 plátien, z ktorých práve Spasiteľ sveta bol v súkromnom vlastníctve. 

Obraz vznikol okolo roku 1500. Kristus je na olejomaľbe na orechovom dreve oblečený do renesančného odevu, má zdvihnutú pravú ruku a udeľuje požehnanie a v ľavej ruke drží krištáľovú guľu. Odborníci Luke Syson sa domnieva, že vznikol pre francúzsku kráľovskú rodinu a do Anglicka ho priviezla Henrietta Mária Bourbonská.

SITA

​Obraz sa objavil v roku 1900 a na jeho fotografii z roku 1912 je vidieť, že Kristova tvár a vlasy boli premaľované. V roku 1958 bol na aukcii predaný za 45 libier a po tom na ďalších 50 rokov zmizol. Opäť sa objavil až v roku 2005 na jednej regionálnej aukcii v Spojených štátoch a o dva roky neskôr ho zreštaurovali. Naposledy zmenil majiteľa v roku 2011 po unikátnej londýnskej výstave. Dostal sa do rúk nemenovaného európskeho zberateľa. 

Najdrahšie predané obrazy na svete

Za Leonardom Da Vincim je obraz Alžírskej ženy od Pabla Picassa, ktorý sa pred dvoma rokmi predal za takmer 180 miliónov dolárov. O niečo menej, vyše 170 miliónov dolárov zinkasovali za "Ležiaci akt" Amedea Modiglianiho. Obraz "Tri štúdie Luciana Freuda" od Francisa Bacona sa predal za vyše 142 miliónov. Piata priečka patrí Edvardovi Munchovi. Jeho obraz "Výkrik" sa vydražil za takmer 120 miliónov.

Samozrejme, obrazy na aukciách nakupujú aj slovenskí zberatelia. Medzi slovenskými umelcami je držiteľom rekordu obraz Martina Benku. "Za najvyššiu cenu sa predal obraz Martina Benku. Je to obraz z dvadsiatych rokov 20. storočia "Po žatve" a vydražil sa za cenu 180 000 eur," uviedla Ramljaková.

Hneď za Leonardom Da Vincim vedie Picasso. Pozrite si dražbu jeho obrazu. 

 

Súvisiace články