Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Toto je 11 najnebezpečnejších vecí v kuchyni, o ktorých ste nevedeli
Zdielať na

Toto je 11 najnebezpečnejších vecí v kuchyni, o ktorých ste nevedeli

Archívna reportáž

BRATISLAVA / V kuchyni sa zdržiavame častejšie ako v spálni a používame ju každý deň. Niektoré veci v nej sú veľmi obyčajné a zdajú sa byť úplne neškodné. Nikdy sme nepomysleli na to, aké nebezpečné môžu byť. Tieto fakty vám možno zmenia niektoré zvyky.

1. Plastové nádoby na skladovanie potravín
Aby bol plast flexibilný, niektorí výrobcovia pridávajú špeciálne chemikálie, ktoré môžu spôsobiť vážne zdravotné problémy. Určite nechcete tieto chemikálie vo svojom jedle alebo v tele.

2. Kuchynský drez
​Ak častice potravín z vašich jedál zostanú vo vašom umývadle nejaký čas, začnú vytvárať priestor pre baktérie ako salmonela a mnoho ďalších. Kuchynský drez môže byť naozaj špinavé miesto.

3. Nože
Vaše nože by mali zostať ostré. Ak nie sú dosť ostré, môžu sa skĺznuť, keď sa pokúsite niečo nakrájať, a poraniť ruky alebo iné časti tela.

4. Špongie
​Klasická kuchynská špongia zvyšuje riziko vzniku baktérii. Oplachovanie nezabraňuje množeniu škodlivých patogénov. Ak chcete zabiť baktérie, môžete vložiť mokrú špongiu do mikrovlnnej rúry alebo ju namočiť do zriedeného bielidla na pár minút. Alebo ju len vložte do umývačky riadu a spustite najhorúcejší cyklus.

Reprofoto/pinkwhen

5. Kuchynské utierky
Kuchynské utierky sú jednou z najšpinavších vecí v kuchyni. Dotýkate sa ich stále - dokonca aj pred umývaním rúk a potom opäť počas varenia. Aj to je spôsob, ako sa baktérie dostanú do vášho jedla.

6. Osviežovače vzduchu
Chemikálie nájdené vo všetkých druhoch osviežovačov vzduchu môžu spôsobiť poškodenie pľúc alebo dokonca rakovinu. Takže by ste radšej mali radšej častejšie vysávať kuchyňu a pravidelne vyberať odpadky.

7. Plynová rúra
​Nikdy nezabudnite skontrolovať, či ste ju pred spaním alebo opustením domu vypli. Táto rada vás a ostatných udrží v bezpečí pred nebezpečenstvom úniku plynu uvoľneným z horákov.

Nancy Hugo

8. Nelepivý riad
Prehriaty teflón môže vyžarovať toxické výpary. Takže v tomto prípade je lepšie použiť niektoré staromódne a osvedčené nástroje.

9. Mlynček na mäso
Brúsky na mäso sú veľmi silné, dávajte si preto pozor na prsty. Vždy majú priložený aj špeciálny nástroj na vloženie mäsa do mlynčeka, ktoré by ste mali použiť, aby ste si nepoškodili ruky.

10. Drvič na odpadky
Táto vec slúži len na odpadky! Nikdy by ste tam nemali vkladať prsty. Dokonca aj keď tam niečo nechtiac spadne, nesnažte sa to vytiahnuť rukami.

11. Dosky na rezanie
​Vždy používajte zvlášť dosky na mäso a zeleninu. Surové mäso môže obsahovať baktérie, ktoré spôsobujú vážne choroby. A nikdy nepoužívajte poškodené alebo popraskané dosky, pretože praskliny sú dokonalé miesta na množenie baktérií.

Thinstockphotos

Súvisiace články