Polojasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Deťom prišli do škôlky čítať transvestiti, majú ich učiť tolerancii
Zdielať na

Deťom prišli do škôlky čítať transvestiti, majú ich učiť tolerancii

LONDÝN / Do materskej školy prišli najmenším škôlkárom spraviť program takzvané "drag queen", teda muži, ktorí sa na šou prezliekajú za ženy a výrazne sa líčia. Básne a pesničky boli špeciálne upravené tak, aby deti učili tolerancii k LGBTI komunite.

Vedenie škôlky v londýnskej časti SOHO sa vyjadrilo, že takéto podujatia sú potrebné, aby deti videli ľudí, ktorí sa vymykajú rigidným rodovým obmedzeniam, píše portál Daily Mail. Majú z nich vyrásť ľudia, ktorí budú bojovať proti zločinom z nenávisti. Upriamujú sa pritom na 2- a 3-ročné deti, aby ich začali ovplyvňovať čo najskôr, keďže v tomto veku deti ešte nemajú vybudované žiadne diskriminačné nálady. 

Vystúpenia vymyslel 26-ročný Thomas Canham, absolvent práva na univerzite v Bristole, ktorý sa sám prezlieka do šiat opačného pohlavia a odmieta tradičné predstavy o maskulinite. 

Kritici hovoria, že takéto podujatia by mohli "oslepiť predstavivosť detí o jednom z najzákladnejších faktov ľudskej existencie". Jedna z popredných detských psychoterapeutiek, Dilys Daws, sa obáva, že by tak v malých deťoch mohla začať klíčiť neistota o vlastnej sexuálnej identite z dlhodobými následkami. "Touto krajinou sa šíri myšlienka, že byť transgender je úplne normálna situácia. Dostáva sa tomu tak veľa publicity, že deti si môžu začať myslieť, že by mohli byť transgender, pričom inak by im to ani nenapadlo," hovorí Daws. "Je pritom úplne prirodzené, že malé deti o sebe neraz premýšľajú ako o opačnom pohlaví. Zrejme je to tým, že sa identifikujú s rodičom alebo súrodencom," dodáva. 

"Jednou z najnebezpečnejších vecí na transgender agende je spôsob, akým sa pokúša narušiť naše vnímanie reality a popiera niečo tak fundamentálne, ako je rozdiel medzi mužom a ženou," myslí si Norman Wells, riaditeľ Fondu na rodinné vzdelávanie.

Organizácia Rozprávky s Drag Queen vystúpi počas nasledujúcich týždňov s podujatím v siedmych škôlkach. Ak budú úspešné, program pôjde do všetkých 37 predškolských zariadení danej siete. Okrem čítania básní a spevu obsahuje program aj diskotéku v štýle drag, maľovanie na tvár a posedenie pri čaji. 

Vo Veľkej Británii sa program rozbehol po tom, čo podobný funguje v USA. Šéf organizácie Rozprávky s Drag Quenn, Thomas Canham hovorí, že chce vytvoriť "bezpečný priestor", kde dospelí alebo deti nebudú kritizovaní za to, že nosia ženské šaty. "Rodiča sú nadšení, aj deti sú nadšené, najmä ak je tam nejaký chlapec v princeznovských šatách, ktoré doma nemôže nosiť, lebo jeho otcovi sa to nepáči," hovorí Canham. 

Na vystúpeniach využívajú aj knižku o plyšovom medvedíkovi, ktorý si uvedomuje, že nie je ani medvedicou ani medveďom a bojí sa, že jeho majiteľ ho už viac nebude mať rád. 

Riaditeľ siete škôlok aj Canham hovoria, že k rozbehnutiu podujatí ich motivoval aj stúpajúci počet zločinov z nenávisti. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy