Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Nič pre ľudí, ktorí sa boja pavúkov. Milióny osemnožcov zaplavili pobrežie rieky
Zdielať na

Nič pre ľudí, ktorí sa boja pavúkov. Milióny osemnožcov zaplavili pobrežie rieky

SOREK / Nespočetné milióny pavúkov rodu Tetragnathae, konkrétne Čeľustnatka trstinová, zaplavili územie okolo rieky Soreq. Stromy tak pokryli pavučinami, že zeleň vôbec nevidno.

Človeku s arachnofóbiou by zrejme hrozil po príchode na územie okolo rieky Soreq neďaleko izraelského Jeruzalema poriadny šok. Oblasť totiž opanovali pavúky. Milióny a milióny pavúkov pokryli stromy na brehoch rieky, ťažké pavučiny visia na niektorých miestach takmer až k vodnej hladine. 

"Je to výnimočný prípad," hovorí arachnofil, teda milovník pavúkov, Igor Armicach, doktorand z Hebrejskej univerzity. Pavúky rodu čeľustnatiek podobné kolónie vytvárajú, na Strednom východe je však takýto úkaz pomerne vzácny. Nakoľko sa onedlho v oblasti ochladí a ubudne hmyzu, ktorým sa pavúky živia, ich budúcnosť nevyzerá dobre. 

Doslovný preklad názvu čeľade Tetragnathae znamená štvorčeľustný. Keď prichádza k páreniu, musí sa samček chrániť pred zožraním samičkou tým, že čeľusť naplno roztvorí. Tieto pavúky sa nedožívajú ani jeden rok.

Naposledy bol podobný úkaz pozorovaný v budove čističky vody v americkom Baltimore. Niektoré vrstvy pavučín tam boli také ťažké, že zo stropov odtrhli osvetlenie. 

Súvisiace články