Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Na Slovensko zavítal princ Edward. Zúčastnil sa odovzdávania cien pre mladých
Zdielať na

Na Slovensko zavítal princ Edward. Zúčastnil sa odovzdávania cien pre mladých

BRATISLAVA / Prezident Andrej Kiska strávil štvrtkový večer v kráľovskej spoločnosti. Po ocenení mladých slovenských študentov, ktorí prekonávajú samých seba totiž diskutoval s princom Edwardom, celým menom Edward Antony Richard Louis, grófom z Wessexu.

Na odovzdávanie cien vojvodu z Edinburghu prišiel do Bratislavy aj najmladší syn britskej kráľovnej, princ Edward. Ceny Filipa, vojvodu z Edinburghu, teda otca princa Edwarda, dostávajú študenti, ktorí sa zapoja do rôznych dlhodobých aktivít. Lenka zorganizovala súťaž pre 130 detí. "Musela som zorganizovať ubytovanie, zajednať stravu, dať to do rozpočtu, dizajn tričiek," uviedla držiteľka bronzovej ceny  Lenka Božíková.

Osvedčenie o ich snahe im môže aj v budúcnosti otvárať mnohé dvere. Programu cien vojvodu z Edinburghu sa na Slovensku obzvlášť darí. "Vďaka veľkej podpore učiteľov na viac ako 140 školách sme sa ocitli v troch najrýchlejšie rastúcich programov celosvetovo. Do konca roka sa zapojí okolo 2500," tvrdí spoluzakladateľ a riaditeľ ceny Marián Zachar. 

Princ Edward neváhal, keď ho organizátori pozvali do Bratislavy. "Za tri roky sme sa dostali na úroveň ako v Čechách po 26. rokoch. Videl, že robíme výbornú robotu, učitelia, aj študenti," tvrdí Zachar.

Na slávnostnej ceremónii boli odovzdané ceny mladým ľuďom z celého Slovenska, od Veľkých Levár až po Sninu. Zaznelo mnoho inšpirujúcich príbehov odhodlania a úspechu. Alžbetu, ktorá sa v rámci dobrovoľníctva chodí venovať starším ľuďom v domove dôchodcov, zdravotné ťažkosti skoro úplne pripravili o zrak. V rámci aktivít programu sa rozhodla neppodať sa osudu a začala sa opäť vemovať bicyklovaniu. "Znovu som sa cítila vo svojej koži, ten vietor vo vlasoch je neopísateľný pocit," povedala držiteľka bronzovej ceny Alžbeta Poláková. 

Súvisiace články