Jasno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Do ovzdušia sa dostal nebezpečný plyn. Hasiči upozornili ľudí, aby nevychádzali von
Zdielať na

Do ovzdušia sa dostal nebezpečný plyn. Hasiči upozornili ľudí, aby nevychádzali von

DANOVÁ / Nebezpečný dusivý plyn sa vo štvrtok ráno dostal do ovzdušia v okolí úpravne vody pri Medzilaborciach. Na miesto ihneď privolali hasičov.

To, že uniká nebezpečný plyn si všimol jeden zo zamestnancov, keď prišiel ráno do práce. "Po príchode hneď keď otvoril dvere tak cítil štipľavý smrad, keď otvoril dvere nemohol sa ani nadýchnuť," informuje veliteľ zásahu Ján Suchý.

Hasiči po príchode odpojili chlórovú fľašu od zariadenia a zabezpečili odvetranie. Jeden zo zamestnancov sa ale nadýchal takého množstva chlóru, že ho museli previezť na ošetrenie. "Pre zamestnancov táto situácia bola nebezpečná, pretože pri nadýchaní tejto látky je priame ohrozenie života," dodáva Suchý. Hasiči miesto zabezpečili páskou, cesta bola niekoľko hodín uzavretá.

Dusivý plyn bolo cítiť aj v okolí úpravne vody. Majiteľov okolitých chát a domov hasiči upozornili, aby von radšej nevychádzali. Chlór je dusivý štipľavo zapáchajúci plyn a je 2,5 krát ťažší ako vzduch. Prudko dráždi dýchacie cesty aj spojivky. Prečo sa spojovacia hadička uvoľnila zatiaľ jasné nie je. Podľa vyjadrenia vodárenskej spoločnosti bola totiž koncom septembra na tomto zariadení vykonaná revízia odborným pracovníkom s kladným posudkom. "Momentálne je situácia stabilizovaná, evakuácia obyvateľstva nie je potrebná," ubezpečil riaditeľ hasičského zboru Humenné Marek Pavlov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy