Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Pellegrini nechce, aby úrady robili z ľudí poštárov
Zdielať na

Pellegrini nechce, aby úrady robili z ľudí poštárov

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Podpredseda vlády Peter Pellegrini a jeho kolega z Ministerstva hospodárstva Peter Žiga vyhlásili vojnu byrokracii. Dvadsaťpäť rokov po vzniku samostatného Slovenska idú pokutovať úrady za to, že od nás žiadajú dokumenty, ktoré si môžu sami získať online.

Minister s podpredsedom vlády niekoľkokrát počas tlačovej besedy hovorili slovné spojenie - vojna proti byrokracii, presnejšie novela zákona o správnom konaní. Ide o 4 dokumenty, ktoré po novom nebude môcť štát od ľudí žiadať v papierovej forme. Konkrétne pôjde o výpis z obchodného registra, takisto zo živnostenského registra, výpis z listu vlastníctva a aj výpis z registra trestov.

​Novela sa dotkne 147 zákonov, 68 vyhlášok a množstva ďalších nariadení. Ročne sa ľuďom takto ušetrí viac ako 3,5 milióna eur, pretože v roku 2016 náklady spojené s týmito papierovačkami tvorili túto sumu. Niektoré úrady to už tak robia. Napríklad ministerstvo vnútra pri registrácii zbraní. 

 "Ľudia nemajú byť poštári. V tomto štáte majú obiehať  informácie a nie ľudia s papiermi,“ vyhlásil vicepremiér Peter Pellegrini. Spolu s ministrom hospodárstva Petrom Žigom dnes predstavili zmenu viac ako 147 zákonov, 68 vyhlášok a 8 opatrení a 12 nariadení vlády a vyhlásili tak vojnu byrokracii. Výpis listu vlastníctva, výpis z obchodného registra, zo živnostenského registra a z registra trestov tak nebudú k rôznym žiadostiam prikladať občania či podnikatelia, ale pozrú si ich priamo samotné úrady, navyše v reálnom čase.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy