Skoro jasno
13°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
500 rokov PO. Martin Luther pribil na kostol 95 téz
Zdielať na

500 rokov PO. Martin Luther pribil na kostol 95 téz

BRATISLAVA / Evanjelický kostol svätej trojice v bratislavskej Petržalke praskal vo švíkoch. Na bohoslužbu do evanjelického kostola netradične prišli aj zástupcovia židovských náboženských obcí, východnej aj katolíckej cirkvi. Všetci spoločne si prišli pripomenúť 500 výročie reformácie.

Nemecko si v utorok pripomína 500. výročie zahájenia cirkevnej reformácie. Hlavná časť osláv sa koná vo východonemeckom Wittenbergu, kde Martin Luther 31. októbra 1517 reformáciu odštartoval, keď podľa legendy pribil svojich 95 téz proti odpustkom na dvere kostola.

"Z Wittenbergu vyšla duchovná obnova, ktorá uviedla ľudí do pohybu. V Nemecku, Európe a po celom svete," uviedol šéf združenia nemeckých evanjelikov Heinrich Bedford-Strohm. Lutherov čin bol podľa neho budíčkom, ktorým vyzval cirkev k obnove. Pripomenul, že profesor teológie a mních v jednej osobe nechcel založiť novú cirkev, aj keď jeho krok v dôsledku viedol k rozštiepeniu západných kresťanov na katolíkov a protestantov.

Slávnostnej omši vo wittenberskom zámockom kostole, pred ktorým sa tvorili dlhé rady, sa zúčastnili nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier, kancelárka Angela Merkel aj mnoho ďalších politikov. Práve Merkelovú pri príchodu na mieste vítali stovky občanov, ďalší na ňu ale podľa nemeckých médií pokrikovali, aby vypadla.

Nespomína sa len pre zásadné cirkevné a spoločenské zmeny, na ktorých počiatku Lutherov čin stál, ale aj pre kontroverzie s ním spojené, vrátane jeho protižidovských postojov, ktorými podľa historikov uľahčil šírenie antisemitizmu v 20. storočí. Lutherove štvanie voči Židom dnes odsúdil i Bedford-Strohm.

Luther, ktorý sa do dejín zapísal tiež svojím prekladom Biblie do nemčiny, šiel kritikou odpustkov svojím spôsobom v stopách Jana Husa.

Súvisiace články