Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Voľby VÚC sú predo dvermi. Takýto je priebeh
Zdielať na

Voľby VÚC sú predo dvermi. Takýto je priebeh

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Na sobotňajšie župné voľby sa okrem kandidátov a voličov chystá aj Štatistický úrad. Je to totiž jedna z kľúčových inštitúcií najmä po tom, ako sa volebné miestnosti zatvoria. V utorok si urobili celoštátnu skúšku pripravenosti, ktorá dopadla dobre.

V poradí piate voľby poslancov a predsedov samosprávnych krajov od vzniku SR sa uskutočnia túto v sobotu 4. novembra. Pre krajské voľby je zriadených 96 volebných obvodov a 5 968 volebných miestností (okrskov). Podľa zákona sa krajské voľby konajú od 7:00 do 22:00, v prípade potreby môžu v obciach začať hlasovať aj skôr. Všade však musia byť volebné miestnosti otvorené do 22:00. Ako uviedla riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán Sekcie verejnej správy Ministerstva vnútra (MV) SR Eva Chmelová, "podľa hlásení okresných úradov v žiadnej obci na území Slovenskej republiky nebol vo voľbách do orgánov samosprávnych krajov určený skorší začiatok hlasovania“.

To, ako rýchlo budú zverejnené výsledky hlasovania, možno predpokladať najmä podľa rýchlosti sčítania hlasov v krajských voľbách v roku 2013. V nich bola potvrdená posledná okrsková zápisnica o 02:51, posledná zápisnica z volebného obvodu o 04:14 a posledná krajská zápisnica bola potvrdená o 05:15. Išlo o zápisnice z Košického kraja.

Predseda štatistického úradu Alexander Ballek zdôraznil, že ŠÚ má bezpečnostný projekt, ktorý má zaistiť bezproblémové spracovanie hlasovania a odvrátiť prípadné hackerské útoky. ŠÚ má z minulosti skúsenosti s hackerskými útokmi, no nikdy nenarušili spracovanie volebných výsledkov, iba znemožnili na istý čas prezentáciu priebežných výsledkov na internete.

Ako dodal, na spracovanie výsledkov krajských volieb použije ŠÚ Integrovaný volebný informačný systém (IVIS). Je to univerzálny systém pre všetky typy volieb a referend a poskytuje komplexné elektronické služby na prípravu, zber a spracovanie ako aj prezentáciu priebežných a definitívnych výsledkov. Ponuku na priame spracovanie volebných výsledkov v IVIS dostali všetky obce, mestá a mestské časti. Elektronická zápisnica systém zrýchľuje a umožňuje predísť chybám. O elektronické zápisnice prejavilo záujem 1 453 obcí s 3 522 okrskami, čo je približne 59 percent zo všetkých 5 968 okrskov, doplnil Ballek.

Z demografickej štatistiky vyplýva, že k termínu volieb je odhadovaný počet voličov 4 435 000. Z nich prvovoličov, pre ktorých budú novembrové krajské voľby prvou príležitosťou využiť svoje volebné právo, je približne 95-tisíc. Ide o tých voličov, ktorí od posledných volieb, teda parlamentných volieb v marci 2016, dosiahli 18 rokov. Počet tých, čo už v iných voľbách volili, ale v krajských voľbách môžu hlasovať po prvý raz, je 230-tisíc.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy