Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Lúčnica po prvýkrát očarila na pôde OSN. Najprv tanečníkom chceli zabaviť valašky
Zdielať na

Lúčnica po prvýkrát očarila na pôde OSN. Najprv tanečníkom chceli zabaviť valašky

NEW YORK / Po prvýkrát v histórii na pôde OSN v New Yorku vystúpili slovenskí umelci. Lúčnica predviedla svoj program pred zástupcami 193 členských štátov pri oslavách vstupu charty OSN do platnosti a publikum očarila. Lúčničiarom bolo ľúto iba jediné, že sa tejto výnimočnej udalosti, nedožil aj zakladateľ a otec Lúčnice, Štefan Nosáľ.

V budove OSN platia prísne bezpečnostné opatrenia, cez ktoré neprejde žiadna zbraň ani nič, čo by ju mohlo pripomínať. Tanečníkov preto nechceli na pódium pustiť s valaškami, neskôr nakoniec predsa len tancovali aj s nimi. Šéfka bezpečnosti uznala, že naše valašky viac ako zbraň, pripomínajú vychádzkové paličky.

Lúčničiari dostali aj vzácny darček. List, ktorý písal Nosáľ mexickej tanečníčke ešte v roku 1960. Tá im ho na pamiatku venovala. Hoci v hľadisku zakladateľ a otec Lúčnice už sedieť nemohol, istotne svojim tanečníkom z diaľky tlieskal. O tejto výnimočnej udalosti, že sa Lúčnica predstaví v OSN v New Yorku sa ešte stihol dozvedieť. "Povedali sme mu, že budeme v OSN, on len stlačil ruku, to je dobre," spomína manažér Lúčnice, Július Jackuliak. Počas svojej cesty sa Lúčnica predstavila aj v niektorých mexických divadlách. 

Súvisiace články