Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Doping už dávno nie je len pre ľudí. Najnovší škandál odhalil doping u psov
Zdielať na

Doping už dávno nie je len pre ľudí. Najnovší škandál odhalil doping u psov

BRATISLAVA / Doping k lepším výkonom už dávno nepomáha iba športovcom, ale aj zvieratám. Stačí spomenúť obrovský škandál s dopovanými koňmi v Dubaji či v Česku. Hovorí sa aj o zakázaných podporných látkach zistených u športových holubov. Najnovší škandál je o pozitívne testovaných psoch na najslávnejších pretekoch na Aljaške.

Paradoxom je, že pretekár, ktorý mal pozitívne testovaných psov na slávnych pretekoch psích záprahov Iditarod na Aljaške, nebude diskvalifikovaný a ani nepríde o prémiu 59 000 dolárov či tituly. Nedokázali mu totiž úmysel. "Každý deň sa o tom píše v aljašských novinách . Táto vec poškodila nás všetkých, pretože teraz nás hádžu všetkých do jedného vreca," uviedol dlhoročný pretekár so psími záprahmi Marek Harvan.

Štyri psy zo záprahu druhého muža tohtoročného podujatia a celkovo štvornásobného víťaza Dallasa Seaveya boli nadopovaní liekom proti bolesti. Veľmi populárny pretekár na svoju obhajobu zavesil na sociálne siete 18-minútový monológ, v ktorom odmieta, že by svojim psom zakázané látky podával. "Posledných 10 rokov som robil všetko, aby som sa stal najlepším masérom na svete. Ale nikdy som pri tom neporušil pravidlá," vysvetľoval štvornásobná víťaz Iditarod trail sled dog race Dallas Seavey. 

Prečo práve liek proti bolesti?

Iditarod sú jedny z najťažších pretekov na svete. Psie záprahy musia zvládnuť 1000 kilometrov naprieč Aljaškou pri teplotách niekedy aj mínus 73 stupňov Celzia. "Iditarod sú súkromné preteky. Nemá žiaden štatút medzinárodnej federácie. Má svoje vlastné pravidlá a v nich je aj to, že ak ma chcú obviniť musia mi to dokázať," povedal Marek. 

Tento prípad nahral odporcom týchto pretekov psích záprahov, ktoré majú už 44-ročnú históriu. Škandál opäť oživil otázku dopingu zvierat, ktorý mimochodom na Slovensku nie je dodnes podchytený.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy