Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Karika verzus Soltész. Obaja píšu o mafii 90. rokov
Zdielať na

Karika verzus Soltész. Obaja píšu o mafii 90. rokov

BRATISLAVA / Spisovateľ Jozef Karika a komentátor Televízie JOJ a tiež spisovateľ Arpád Soltész. Obaja písali o divokých 90.rokoch. Ich diela sú veľmi známe, a tak sa občas nevyhnú porovnávaniu.

Na prvý pohľad sú síce úplne rozdielni, no majú k sebe, čo sa týka tvorby, veľmi blízko. Ústrednou témou ich kníh sú 90. roky, na ktoré si ale spomínajú rozdielne. "Je to ovplyvnené tým, že sme vekovo iná kategória. Pre moju generáciu 90. roky paradoxne boli asi najkrajšie roky v živote, lebo boli najidylickejšie. Stredná škola a bola to úplná paráda. Arpi bol priamo v tom bahne za oknami," povedal Karika. 

Rozdielne životné zážitky podstatne ovplyvnili obsah kníh oboch autorov. "Rozdiel je asi v tom, že Jozef podáva úžasný dokument doby. Je to pohľad niekoho kto má určitý odstup. A veľmi presne analyzuje tie vzťahy, ktoré tam fungovali. Moja kniha je skôr o pocite. Ak si ju niekto prečíta tak bude lepšie rozumieť tomu ako sme sa vtedy cítili," myslí si Arpád. 

"Sú to trochu iné perspektívy a podľa mňa je super, keď sa dopĺňajú," dodáva Karika. Obaja autori uviedli svoje knihy do života skoro v rovnakom čase. Kým Arpi krstil svoju prvotinu pred dvomi týždňami, Jozef tú svoju v stredu, s tematikou 90. rokov už piatu v poradí.

Knihu Čierny rok pokrstili Milan Kňažko a Marián Leško, ktorí si na 90. roky veľmi dobre spomínajú a preto sa rozhodli túto knihu symbolicky pochovať. Aj keď ako obaja dodali, je len na ľuďoch či sa z minulosti poučia.

Súvisiace články