Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Jozef Karika: V knihe sa spoznávajú ľudia, na ktorých som nemyslel
Zdielať na

Jozef Karika: V knihe sa spoznávajú ľudia, na ktorých som nemyslel

BRATISLAVA / Všetci hrdinovia, či skôr antihrdinovia, zažijú najhorší rok vo svojich životoch. Ich cesta za mocou a vysnívaným rajom sa mení na strmý pád do pekla. Túžili po lepšom živote, vplyve a bohatstve, ale dostanú iba násilie, smrť a temnotu. Takto opísal svoj najnovší román úspešný slovenský spisovateľ Jozef Karika.

Spisovateľov najnovší počin sa volá Čierny rok vojna mafie a je voľným pokračovaním knihy Čierna hra: vláda mafie. "Je to realistický obraz tej doby, ktorý sme prežili," hovorí Karika. Predchádzajúcim hrdinom a antihrdinom nedaroval nič. "Nejde o riešenie konkrétnych káuz v knihe, ale určite celý rámec vychádza dôsledne aj z časovej osi. Snažil som sa zachytiť niečo, čo je všeobecne platné. Je o ľuďoch, ktorí reálne niekam vystúpili, ale vzápätí padli," vysvetľuje autor.

Podľa Karikových slov je román písaný tak, aby čitatelia zabudli na všetko ostatné. 

V každej jeho knihe sa dokonca niekto spozná. "Najviac ľudia, na ktorých som vôbec nemyslel pri písaní. Ľudia, ktorí nemajú úplne čisté svedomie, tí sa spoznávajú úplne všade. Nikdy mi nešlo o odkrývanie jednotlivostí, to nechávam na novinárov. Chcem zachytiť celú dobu cez spektrum postáv a v plnej emočnej sile," opisuje Karika. 

Najnovšia kniha má takmer 200 000 slov, ide o najdlhší román za posledných 50 rokov. "Verím tomu, že tie 90. roky si to zaslúžia," hovorí Karika. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy