Jasno
13°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Muž si myslel, že má chrípku. Napokon prišiel o končatiny a takmer neprežil
Zdielať na

Muž si myslel, že má chrípku. Napokon prišiel o končatiny a takmer neprežil

CARDIFF / Otec troch detí si najprv myslel, že má chrípku. Nebolo mu dobre a cítil sa slabo. O týždeň už jeho manželku lekári pripravovali na to, že jej 46-ročný muž zrejme neprežije. Prežil, ale za vysokú cenu.

Cez víkend sa 46-ročnému Chrisovi Garlickovi priťažilo, všetko najprv nasvedčovalo obyčajnej chrípke, píše portál blesk.cz. Jeho manželka, ktorá navštevovala kurzy prvej pomoci, spozornela, keď začal Chris trpieť silnou bolesťou hlavy, vysokou horúčkou a bol taký slabý, že nedokázal prejsť ani do kúpeľne. Zavolala záchranku. 

Otca troch detí previezli ihneď na jednotku intenzívnej starostlivosti, kde mu dali širokospektrálne antibiotiká a napojili ho na pľúcnu ventiláciu. "Ešte o štvrtej sa so mnou rozprával, a o šiestej už bol skoro mŕtvy. Štyri dni som od lekárov počúvala, že pravdepodobne zomrie a pripravovali ma na najhoršie," hovorí o zažitých hrôzach Karren Garlick. 

Jej muža museli resuscitovať, následne upadol do kómy. Lekári napokon odhalili, že za Chrisov stav môže baktéria meningokoka a autoimunitná reakcia tela viedla k sepse, teda k stavu, pri ktorom telo pri boji s infekciou napáda vlastné tkanivo a orgány. Prestali mu fungovať pľúca, srdce zoslablo a krv sa nezrážala, čo spôsobovalo krvácanie. Pri poklese tlaku a nedostatočnom prekrvení mu začali odumierať končatiny. 

Lekári sa pre odumierajúce tkanivo rozhodli končatiny amputovať. Vzali mu obe nohy, jednu ruku odrezali nad zápästím a z druhej mu zachovali aspoň dlaň a palec. "Sú to tie malé, bezvýznamné veci, ktoré berieme ako samozrejmosť. Napríklad natrieť si chlieb maslom alebo napísať niečo na klávesnici. Keď o toto prídete, je to nepredstaviteľné. Ale som vďačný za všetko, čo mám," hovorí Chris, ktorý absolvoval amputáciu v deň desiatych narodenín jeho dcéry.

"Teším sa na budúcnosť, lebo som to prežil. Je tu ešte pár vecí, ktoré musím spraviť. Budem znovu otcom a manželom," hovorí Chris s optimizmom. 

Súvisiace články