Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Rebríček najlepších nemocníc. Takéto je poradie 41 hodnotených zariadení
Zdielať na

Rebríček najlepších nemocníc. Takéto je poradie 41 hodnotených zariadení

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Inštitút INEKO zverejnil výsledky tretieho veľkého hodnotenia slovenských nemocníc. Posudzovali 11 štátnych univerzitných a fakultných nemocníc a 51 všeobecných nemocníc, pričom len 30 z nich vyhovelo kvalifikačným kritériám.

Naše nemocnice sa mierne zlepšujú a to rovno v 3 zo 4 základných kategórií určujúcich kvalitu nemocníc. "V spokojnosti pacientov, v kvalite poskytovanej zdravotnej starostlivosti a v transparentnosti," hovorí analytik zdravotníctva INEKO Dušan Zachar. Štvrtá kategória, hospodárenie nemocníc, je na tom najhoršie. Hlavne štátne nemocnice sa stále viac zadlžujú. To však nie je prípad nitrianskej nemocnice, ktorá má už pravidelne suverénne najlepšie čísla zo všetkých štátnych, univerzitných a fakultných nemocníc. "Kde každým rokom hospodári efektívne a nedá sa povedať, že sa to prejavuje na zhoršených číslach v kvalite zdravotnej starostlivosti, ani v spokojnosti pacientov," hovorí Zachar.

Inštitút INEKO upozorňuje, že údaje komplexne nehodnotia kvalitu zdravotníckych zariadení, ale informujú o ich činnosti na základe dostupných vybraných údajov. Hodnotili na základe celkovej spokojnosti pacientov, pričom zdrojom údajov boli zdravotné poisťovne, ktoré údaje zbierajú pomocou dotazníka. Až 40 percent celkového výsledku tvorili indikátory kvality z oblasti výsledkov zdravotnej starostlivosti. Do celkového výsledku bolo zahrnuté aj hospodárenie a transparentnosť.

Spokojnosť pacientov, kvalita poskytovanej zdravotnej starostlivosti, hospodárenie a transparentnosť posudzovali za obdobie 2013 - 2016. So vzdialenejším rokom sa váha hodnôt ukazovateľov znižovala. Nemocnice boli pre účely hodnotenia rozdelené do dvoch kategórií, pričom každá kategória bola hodnotená samostatne.

Najlepšie obstála medzi štátnymi a fakultnými nemocnicami Ústredná vojenská nemocnica SNP Ružomberok, spomedzi všeobecných nemocníc dosiahla prvenstvo Ľubovnianska nemocnica. Naopak, najhoršie hodnotenie má medzi štátnymi Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina a medzi všeobecnými Nemocnica s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach. 

Nemocnica v Ružomberku predbehla Fakultnú nemocnicu v Nitre, ktorej minulý rok patrilo prvenstvo. No a oproti minulému roku klesla o jednu priečku Fakultná nemocnica s poliklinikou F.D.Roosevelta v Banskej Bystrici.

Zaujímavé však je, že ako predposledná skončila Univerzitná nemocnica Bratislava. V rámci štyroch hodnotiacich kritérií mala však Bratislavská nemocnica najlepšie vyhodnotenú zdravotnú starostlivosť. "Avšak nedá sa to už povedať o spokojnosti pacientov tejto nemocnice, o transparentnosti, čiže otvorenosti voči verejnosti a absolútne najkatastrofálnejšie čísla má UNB čo sa týka hospodárenia. Stále sa viac a viac zadlžuje a vytvára nové a nové straty," hovorí Zachar.

Tu si môžete pozrieť detailné výsledky aj ukazovatele hodnotenia:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy