Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ústavný súd rozhodol, že Bašternák nemá nárok na účinnú ľútosť
Zdielať na

Ústavný súd rozhodol, že Bašternák nemá nárok na účinnú ľútosť

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Dňa 31. augusta 2017 rozhodol Ústavný súd o nemožnosti aplikácie účinnej ľútosti pri vrátení neoprávneného odpočtu DPH v prípade Ladislava Bašternáka, píše na svojom profile na sociálnej sieti Daniel Lipšic. Bašternák teda nemôže beztrestne doplatiť neoprávnene vrátenú DPH.

"Fiktívne transakcie, ktoré reálne nikdy neprebehli, a ktorých jediným cieľom bolo podvodné uplatnenie neoprávnených odpočtov DPH, nemôžu byť nikdy chránené právnym poriadkom. Daňoví podvodníci, ktorí okrádajú celú spoločnosť o stovky miliónov eur, musia na konci dňa čeliť spravodlivosti," píše v statuse Lipšic. 

Zaujímavosťou je, že v roku 2011 rozhodol presne ten istý senát sudcov, ako v tomto prípade, presne opačne. Ide o sudcov sudcov M. Ľalíka, P. Brňáka a M. Mochnáčovú. "Nebudem verejne špekulovať, aký bol dôvod zmeny ich právneho názoru. Oceňujem však, že sa vrátili k jednoznačnému textu Trestného zákona, k elementárnej logike, a k prevažujúcej praxi trestnej justície do roku 2011," píše Lipšic. 

Hlavný Lipšicov argument proti možnosti uplatnenia účinnej ľútosti spočíval v texte Trestného zákona, z ktorého je podľa neho zrejmé, že vrátenie podvodne uplatneného nároku na vrátenie DPH nie je "zaplatením splatnej dane", keď sa aplikuje účinná ľútosť. "Bude to ešte dlhý a ťažký boj. A čakajú nás aj silnejší a bystrejší ako Bašternák či Kočner. Záleží len na nás, a na našej odvahe, či sa nedáme zlomiť," uzatvára Lipšic. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy