Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vláda ponúka milión za informácie o vrahovi novinárky. Tisíce ľudí demonštrujú
Zdielať na

Vláda ponúka milión za informácie o vrahovi novinárky. Tisíce ľudí demonštrujú

VALLETTA / Tisícky občanov Malty sa v nedeľu zišli v hlavnom meste Valetta, aby tam po zavraždení investigatívnej novinárky demonštrovali za spravodlivosť. Žiadali rýchle objasnenie prípadu a koniec korupcie v politike.

Premiér Joseph Muscat, ani líder opozície Adrian Delia, ktorí boli hlavnými terčami novinárky Daphne Caruano Galizi, sa na zhromaždení nezúčastnili. Prišla naopak prezidentka Marie-Louise Coleiro Preca. Maltská vláda ponúkla odmenu jeden milión eur a plnú ochranu za informácie, ktoré povedú k dolapeniu a stíhaniu vraha novinárky.

Caruano Galizi bola tvrdou kritičkou vlády a prispela k predčasným voľbám na Malte po tom, ako zverejnila informácie spájajúce Muscata a jeho manželku s kauzou Panama Papers. Zomrela 16. októbra pri výbuchu jej auta. Prípad vyvolal na Malte i v celej Európskej únii veľké pohoršenie a odsúdenie.

https://twitter.com/Earthling70/status/922110521243062272

Výbušnina explodovala, keď 53-ročná žurnalistka a blogerka odchádzala v aute zo svojho bydliska z obce Bidnija. Iba nedávno sa pri tom sťažovala na to, že sa jej niekto vyhrážal smrťou. "Všetci vedia, že Caruana Galizi bola moja ostrá kritička, ako po politickej, tak po osobnej stránke, a zároveň kritizovala aj ostatných," uviedol premiér. Šéf vlády zdôraznil, že pre taký čin nemôže v žiadnom prípade existovať ospravedlnenie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy