Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Po smrti manžela nedokáže vybaviť úmrtný list. Muža nepochovala
Zdielať na

Po smrti manžela nedokáže vybaviť úmrtný list. Muža nepochovala

TURZOVKA / Anna z Turzovky je potom, čo zostala bez manžela, zronená. Žena, ktorá bola pred piatimi rokmi plná elánu, dnes žije z ruky do úst a ak by k nej majiteľka bytu, v ktorom žije nebola láskavá, zrejme by skončila ako bezdomovec. A to všetko len pre to, že ani 5 rokov po smrti manžela, nedokáže vybaviť jeho úmrtný list, a teda ho, zatiaľ, nemôže ani pochovať.

Pred piatimi rokmi v novembri Laco z domu odišiel za prácou do Čiech, vtedy ho jeho manželka videla naposledy. "Chcel zarobiť korunu na sviatky a ani chlapa ani peňazí," vdova Anna. Namiesto manžela jej policajti priniesli len jeho cestovnú tašku a doklady. Po necelom roku, Lacove pozostatky našiel pri českej obci Drnovice horár. Česká polícia na prípade pracovala, no uzavrela ho s tým, že mohol byť spáchaný prečin usmrtenia z nedbanlivosti, no páchateľ je dodnes neznámy.

Laco je mŕtvy už 5 rokov, jeho manželka vdovský dôchodok nedostáva. Žije v skromných podmienkach, jej príjem je len 117 eur. "Ja zaplatím byt elektrinu a na živobytie mi nezostáva ani haliera," hovorí Anna. Problémom je, že jej doteraz nevystavili originál úmrtného listu s dátumom smrti manžela. "Ja mám iba kópiu úmrtného a na sociálnom s tým nič neurobím," dodáva Anna. 

Anna požiadala o pomoc krízové centrum, kde jej pomohli napísať list na súd do Vyškova. "Som požiadala, aby bol stanovený termín úmrtia, bez termínu si nemôže vybaviť vdovský," hovorí odb. garant NSSDR DÚHA Katarína Prengelová. "Vo veci sme ako posledný našli prípis dožiadania na Okresný súd v Čadci, kde požaduje Okresný súd vo Vyškove spoluprácu, prípis bol zaslaný dňa 18.09. 2017," píše sa v stanovisku KS BRNO Eva Sigmundová. 

Na okresnom súde v Čadci ale Anna vypovedala už na jar tohto roku. "Mala doložiť doklady, s ktorými sme jej pomohli," uviedla Prengelová. 

Súvisiace články