Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Prečo naozaj vznikol Prieskumník? Podľa odborníkov sú za tým peniaze
Zdielať na

Prečo naozaj vznikol Prieskumník? Podľa odborníkov sú za tým peniaze

BRATISLAVA / Slovensko a ďalších päť krajín si otestuje najväčšia sociálna sieť sveta - Facebook . Skúšať na nás budú novú funkciu. Od štvrtka ste si možno všimli, že sa na nástenke zjavuje akosi menej príspevkov. Tie vám nikto nevymazal, ani nezmizli. Niektoré sa len presunuli na novú nástenku tzv. prieskumník.

Od štvrtka funguje facebook na dvoch nástenkách. "Ostala základná nástenka kde odteraz vidíte iba príspevky svojich kamarátov a reklamné príspevky a potom vznikol tzv. prieskumník, čiže nová nástenka, na ktorú sa viete dostať jedným kliknutím a tam sa nachádzajú všetky komerčné informácie," uviedol expert na sociálne siete Peter Šebo. 

Počas nasledujúcich niekoľkých mesiacov vykonáme test na Srí Lanke, v Bolívii, na Slovensku, v Srbsku, Guatemale a v Kambodži. Ľudia nám povedali, že chcú jednoduchšie vidieť príspevky od priateľov a rodiny, takže skúšame dva samostatné kanály, uvádza sa v stanovisku spoločnosti Facebook, ktorá tvrdí, že to robí pre spokojnosť svojich užívateľov. 

Odborníci na sociálne siete sa ale zhodli na tom, že pravým dôvodom bude zrejme zvýšenie zisku. "Z prieskumníka sa vie stránka so svojim obsahom dostať späť na tú hlavnú nástenku iba tým, že zaplatí. Čiže samozrejme FB tým sleduje hlavný cieľ a to zvýšiť si obrat," uviedol Šebo. 

Médiá, ktoré na facebooku pôsobia pocítili tvrdé zmeny na vlastnej koži. "Naozaj môžeme povedať, že dramaticky klesol organický reach všetkých príspevkov. Zasiahlo to úplne všetky médiá, čím viac bolo médium závislejšie na facebooku, tým išla čítanosť nižšie," potvrdil vedúci online spravodajstva TV JOJ Adam Zavřel. 

Zatiaľ je táto novinka len experiment. Nikto nevie či sa ujme, alebo sa všetko vráti do pôvodnej podoby.

Súvisiace články