Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Dan Brown o novej knihe: Vychádzal som z hudobného diela. Spája vieru a vedu
Zdielať na

Dan Brown o novej knihe: Vychádzal som z hudobného diela. Spája vieru a vedu

FRANKFURT / Svetoznámy spisovateľ Dan Brown, ktorý predal viac ako 200 miliónov kníh v 56 jazykoch, prezradil, ako vznikla jeho nová kniha Pôvod a tiež aké knihy sám číta.

Dej jeho najnovšej knihy sa odohráva v barcelonskej katedrále Sagrada Familia. Krajina mu ale je dobre známa už z mladosti. "Zvláštna náhoda, žil som v Španielsku, kde som študoval históriu umenia na univerzite v Seville. Bol som v Španielsku odvtedy veľakrát," priznáva spisovateľ.

Pre svoju novú knihu tam cestoval trikrát a zdržal sa dokopy niekoľko mesiacov. Musel sa naučiť veľa o modernom umení, keďže časť deja sa odohráva v Gugenheimovo múzeu, ktoré považuje za ultramoderné a veľmi originálne. No predsa len sa cítil trošku stratený. "Postava Roberta Langdona študovala klasické umenie, renesanciu, tak ako ja. Moderné umenie bolo pre mňa veľmi zvláštnym svetom, do ktorého som nazrel," priznáva Brown.

Inšpirácia 

Väčšina kníh, ktoré Brown napísal, vychádza z niečoho čo čítal, alebo videl, napríklad maľba, obraz. V tomto prípade ho ale inšpirovala hudba. "Bolo to dielo Missa Charlesa Darwina. Je to chrámová hudba s Darwinovou lyrikou, spojenie viery a vedy. Za kompozíciou stojí môj brat." Popri tom sa mu v hlave začali vynárať myšlienky o evolúcii a stvorení, odkiaľ pochádzame a kam smerujeme. Neskôr sa to všetko zhrnulo do jedinej otázky. Prežije Boh vedu? 

Brown ako čitateľ

Popri svojej práci sa nezabúda postaviť do opačnej pozície. Za posledných päť rokov vraj prečítal stovky kníh. "Zvyknem otvoriť a prečítať prvých 50 strán akejkoľvek knihy, len aby som vedel, čo sa okolo mňa deje. A vždy sa vraciam ku klasikám," vraví s tým, že za tie roky ani raz nedržal v ruke fikciu. 

Súvisiace články