Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Šokujúce zistenie: Hádka vzťahu prospieva, tvrdia odborníci
Zdielať na

Šokujúce zistenie: Hádka vzťahu prospieva, tvrdia odborníci

BRATISLAVA / Že sa vo vzťahu hádate? Podľa najnovších zistení si nemusíte preto lámať hlavu, práve naopak. Odborníci tvrdia, že to vzťahu prospieva.

Podľa mnohých odborníkov sú tajným korením na dlhý vzťah práve občasné hádky. Dvojice, ktoré sa neboja zvýšiť sem tam hlas na svojho partnera sú vraj šťastnejšie. Pokiaľ sa partneri nehádajú, môže to z dlhodobého hľadiska viesť k nárastu stresu a celkovej nespokojnosti, informuje portál novinky.cz.   

Posilňujú dôveru

Zdravý argument prináša do vzťahu určitú vášeň. Ak sa navyše vedia po hádke aj udobriť, upevňuje to vzájomnú dôveru. Treba si ale dať pozor na konflikty pre tie isté problémy. Môže to značiť hlbší nesúlad, ktorý treba bezodkladne vyriešiť. 

Zmierňujú stres a pocit úzkosti

Potláčanie emócii rozhodne nepomáha ani vám, ani partnerovi. Zadržiavané napätie sa vo vnútri kumuluje. Postupne toto napätie môže nahradiť depresia či úzkosť. S tým súvisí aj nárast stredovej hladiny čo spôsobuje bolesť hlavy alebo nespavosť.

Známka starostlivosti

Hádky partnerovi naznačujú, že máte o vzťah starosť a chcete veci riešiť. Pri argumentácii ale treba hrať férovú hru, dať priestor obom stranám vyjadriť názor a dospieť tak k spoločnému riešeniu. 

Stimuluje sexuálny život 

Pri hádke sa zvyšuje krvný tlak a narastajú emócie. Pokiaľ všetko spoločne vyriešite, zlepší sa aj vzájomná fyzická túžba. Pri sexe po hádke sa tiež uvoľňuje aj hormón oxytocin, ktorý pomôže celkovo upokojiť situáciu a navodiť súlad medzi partnermi.  

Posilňuje zdravie

Zadržiavaný hnev totiž zvyšuje hladinu kortizolu a adrenalínu. Z dlhodobého hľadiska to vedie k zhoršeniu trávenia, k zvýšenej konzumácii alkoholu, či nezdravého jedla. Občasná výmena názorov je tak dobrým spôsobom, ako sa podobným problémom dá vyhnúť. 

Súvisiace články