Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Mongolský prezident urobil to, čo nikto pred ním. Na priechode pustil chodcov
Zdielať na

Mongolský prezident urobil to, čo nikto pred ním. Na priechode pustil chodcov

ULÁNBÁTAR / Nový mongolský prezident šokoval svojich spoluobčanov, ale aj médiá okolitých krajín. Všetkých totiž vykoľajilo, keď prezidentská kolóna na priechode pre chodcov zastavila na červenú a nechala prejsť chodcov.

"Fotografia z udalosti sa šírila na sociálnych sieťach a vzbudila nadšenie, pretože žiadna z predchádzajúcich hláv štátov sa nikdy nezastavila, aby dala prednosť obyčajným ľuďom," uvádza mongolská spravodajská agentúra. Prezident Chaltmágín Battulga si týmto činom vyslúžil u ľudí prívlastok "úctyhodný". "Nový prezident sa vyznačuje rešpektovaním pravidiel cestnej premávky alebo pravidiel virálnej reklamy," poznamenal server Newsru.com. Pripomínali totiž, že sa tiež nechali pristihnúť, ako kráča po prechode po tom, ako počkal na zelenú. 

Záujem ruských médií pramení zo skutočnosti, že v Rusku sa v prípade jazdy prezidentskej kolóny uzatvárajú bežným vodičom celé ulice aj diaľnice, ktoré vedú okolo Moskvy. 

Chaltmágína Battulgu zvolili prezidentom tento rok v júli, keď v rozhodujúcom druhom kole volieb porazil predstaviteľov vládnej strany a bývalého premiéra. Ako kandidát Demokratickej strany dostal 50,6 percenta hlasov pri účasti takmer 64 percent oprávnených voličov. Podnikateľ v oblasti hotelierstva, bankovníctva a médií napodobňoval vo voľbách rétoriku biznismena a amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy