Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Otvorili policajnú stanicu bez policajtov. Všetko vybavíte elektronicky
Zdielať na

Otvorili policajnú stanicu bez policajtov. Všetko vybavíte elektronicky

DUBAJ / Pokrok sa nedá zastaviť. Tak, ako sa vo viacerých obchodných domoch objavili samoobslužné platobné terminály, kde si nakupujúci sami nablokujú a zaplatia za nákup, automatizácia sa šíri aj do iných oblastí. Toto je však na pohľad absolútne kuriózne - otvorili prvú policajnú stanicu bez policajtov.

Vkročiť do priestoru policajnej stanice môže byť aj nečakaný zážitok, skôr by ste také niečo čakali v banke či inej modernej inštitúcii. Vezmete si poradové číslo a kým čakáte na vybavenie svojej záležitosti, môžete si sadnúť za volant simulátora bezpečnej jazdy. A svoj problém potom môžete začať riešiť, cez displej - priamo na stanici totiž živých policajtov nenájdete.

"Smart policajné stanice urýchľujú vybavovanie služieb, je to efektívnejšie a pohodlnejšie a ľuďom to šetrí aj čas," povedala policajná dôstojníčka Sarah Mohammed Al-Mushairi Až v šiestich jazykoch môžete polícii oznámiť s čím potrebujete pomoc - môžete zaplatiť dopravnú pokutu, požiadať o vydanie dokladov, nahlásiť nehodu či vrátiť nájdené predmety.

"Vložíte predmet, zalepíte obálku, naskenujete kód a potom sa otvoria dvierka a vy už len umiestnite obálku do prístroja," vysvetlil Ahmed Jamal Aljalaf, policajný dôstojník. Podobné, 24-hodín denne otvorené stanice, plánujú Dubajčania vytvoriť v každej obytnej štvrti.

Súvisiace články