Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Exkluzívna ponuka letieť na Mars zadarmo. Stačí sa zaregistrovať do 1. novembra
Zdielať na

Exkluzívna ponuka letieť na Mars zadarmo. Stačí sa zaregistrovať do 1. novembra

Archívna reportáž

HOUSTON / Letieť do vesmíru je výsada pár vyvolených. Prísny výber, vysoká odbornosť, náročný tréning. No teraz sa môže dostať do vesmíru každý, a rovno na Mars. Stačí málo.

Americká NASA ponúka každému možnosť letieť do vesmíru. Presnejšie povedané, na planétu Mars môže odletieť vaše meno. Stačí vyplniť jednoduchý formulár na stránke NASA. Treba to stihnúť do 1. novembra. Zatiaľ o "let" do vesmíru prejavil záujem vyše milión ľudí. Každý zo zaregistrovaných si môže vytlačiť aj palubný lístok so svojim menom.

Mená prihlásených uložia na mikročip v novom robotovi InSight. Ten by sa mal vydať na púť na Mars na budúci rok. Prvú vlnu zápisu spustila NASA už pred dvomi rokmi, keď sa zapísalo napokon vyše 820 tisíc ľudí. K nim sa teraz pridajú ďalšie státisíce, odhadom ich iste nebude dokopy menej, ako dva milióny. Robot InSight by mal pristáť na červenej planéte v novembri 2018.

"Mars napĺňa nadšením všetkých fanúšikov vesmírnych letov, v každom veku. Táto možnosť z nich spraví súčasť kozmickej lode, ktorá bude skúmať vznik červenej planéty, " povedal Bruce Banerdt, vedúci misie. Súčasťou robota je aj seizmograf, ktorý má zaznamenávať otrasy na planéte. A jeho úlohou bude aj prevŕtať sa tak hlboko pod povrch planéty, ako sa zatiaľ žiadnemu stroju nepodarilo.

Súvisiace články