Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ďalšia misia na Mesiac po 50 rokoch. Chcú tam vytvoriť základne
Zdielať na

Ďalšia misia na Mesiac po 50 rokoch. Chcú tam vytvoriť základne

Archívna reportáž

WASHINGTON / Viceprezident USA Mike Pence sa na prvnom zasadnutí obnovenej Národnej rady pre vesmír vyjadril, že USA vrátia amerických astronautov na Mesiac. Majú tam postaviť základne pre vysielanie Američanov na Mars a ďalej do vesmíru.

Pred takmer 50 rokmi, presne 21. júla 1969, vstúpila ľudská noha po prvýkrát na Mesiac. Neila Armstronga a Buzza Aldrina by teraz mali nasledovať ďalší astronauti. "Mesiac bude odrazovým mostíkom, výcvikovou základňou, miestom podporujúcim naše podnikateľské a medzinárodné záujmy, rovnako ako americký kozmický program smerujúci k využitiu vesmíru," povedal viceprezident USA, Mike Pence, píše portál idnes.cz.

Barack Obama chcel návrat astronautov vynechať, počítal s cestou na Mars. Donald Trump sa pre zmenu upriamil priamo na náš prirodzený satelit. Počas Obamovej vlády Národná rada pre vesmír nefungovala, Trump ju opäť vzkriesil k životu.

Rada má teraz vytvoriť strategické plány budúcich ciest do kozmu. Američania diskutujú s Rusmi, aj s inými záujemcami o postavenie orbitálnej stanice na dráhe okolo Mesiaca, z ktorej by sa astronauti spúšťali na jeho povrch. Čína sa týchto rozhovorov nezúčastňuje.

Projekt počíta aj s vytvorením trvalej vesmírnej medzinárodnej základne. Na mieste, kde by mala vzniknúť, sa zatiaľ odborníci nezhodli.

Ak pôjde všetko hladko, ľudia by sa mohli dostať na Mesiac zhruba o 10 rokov. O ďalších desať rokov by sa mohli vydať na Mars.

Súvisiace články