Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Z Formuly 1 k záchrane novorodencov. Špičková technológia našla nové uplatnenie
Zdielať na

Z Formuly 1 k záchrane novorodencov. Špičková technológia našla nové uplatnenie

BRATISLAVA / Špičková technika z Formuly 1 našla nezvyčajné uplatnenie. Materiály, vďaka ktorým dokážu pretekári prežiť haváriu aj v dvestokilometrovej rýchlosti, budú chrániť tie najkrehkejšie ľudské životy - malé, novonarodené bábätká, ktoré potrebujú lekársku pomoc.

Zo špeciálnych materiálov využívaných pri výrobe kokpitov pre jazdcov Formule 1 vyrobili schránky na prepravu novorodencov. Tak ako vo Formule 1, aj v tomto prípade na to použili uhlíkové vlákna. Zaujímavé pritom je, že autori myšlienky požiadali o skonštruovanie baby boxov tím Formuly 1 - Williams.  Jeho inžinieri to poňali úplne rovnako, ako keď navrhujú pevnú škrupinu, ktorá zachraňuje životy pilotom extrémne rýchlych monopostov. "Vyrobiť ľahkú a pevnú schránku na prepravu novorodencov bolo v podstate rovnako náročné, ako konštrukcia hlavného šasi auta Formuly 1. Potrebujeme, aby bola pevná, ľahká a odolná voči nárazu. Je to teda to isté," povedal Paul McNamara, vývojársky inžinier tímu Williams.


Formulová schránka pre novorodencov má 5 bezpečnostných vrstiev. Narozdiel od neohrabaných inkubátorov sa s ňou ľahko manipuluje a dieťaťu vo vnútri poskytuje maximálne pohodlie a bezpečie. Je možné ju naložiť do auta, sanitky, či dokonca vrtuľníka. Pri prípadnej havárii odolá preťaženiu až 20G. "Odolnosť 20G poskytuje naozaj dobrú úroveň ochrany, ak si predstavíme, že schránka je upevnená v sanitke. Je to viac ako dostačujúca úroveň, s ktorou sa v reálnom živote ani nestretnete. Zostrojili sme to bezpečnejšie ako bolo treba," hovorí McNamara.

Toto je len jedna z vecí, ktoré sa z motoristického športu dostali do reálneho sveta. Mnoho prvkov v dnešných autách malo premiéru práve na pretekárskych okruhoch. Bezpečnostné schránky pre detičky už pomáhajú zachraňovať malé životy. Prvé kusy používa britská Služba pre akútnu prepravu detí. Do konca tohto roka by ich malo byť k dispozícii už 500.

Súvisiace články