Polojasno
12°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Ján Ďurovčík roztancoval Shakespeara. Na divadelných doskách vítajú nový muzikál
Zdielať na

Ján Ďurovčík roztancoval Shakespeara. Na divadelných doskách vítajú nový muzikál

BRATISLAVA / Divadelní nadšenci zrejme poznajú klasický shakespearovský príbeh Richard III. Pre boj o moc v ňom umierajú ľudia. Tento scenár je asi večný a teraz sa dočkal aj tanečného divadelného spracovania.

Ján Ďurovčík sa rozhodol šokovať. Po úspešných muzikáloch prináša slovenskému publiku tanečné divadlo podľa príbehu z pera Williama Shakespeara, Richard III. "Je to prvýkrát, čo z akoby západného sveta prenášame inscenáciu sem, tak som nevedel ako, ale super," hodnotí svoje dielo režisér Ján Ďurovčík. 

Predstavenie Richard III. malo svoju svetovú premiéru pred štyrmi rokmi v Ballet Oper Gratz, kde zožalo obrovský úspech. Režisér ho chcel v slovenskom naštudovaní ponúknuť aj domácemu publiku. Hlavnou myšlienkou je, že ak by Richard III žil v dnešnej dobe, nemusel by vraždiť. Mediálna smrť je oveľa horšia.

Skvelý výkon

Obrovský potlesk patrí aj hercom za ich výkon. Na pódiu je ich šesť a počas celého hodinového predstavenia sa ani na chvíľku nezastavia. Hlavnú postavu, Richarda III, hrá Janov odchovanec, Miroslav Martinovič.  "Cítim sa posunuto, lebo k tancu sa mi pridal text, aj nejaká herecká vložka, takže som z toho šťastný." Predstavenie Richard tretí navštívi deväť slovenských miest a odchádza na svetové turné. Jeho ústredná téma, totiž nepozná hranice.

Súvisiace články