Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Pod Tatrami vzniká unikát. Obrovský medvedí brloh
Zdielať na

Pod Tatrami vzniká unikát. Obrovský medvedí brloh

TATRANSKÁ LOMNICA / Pod tatranskými štítmi sa bude najbližšie týždne budovať obrovský medvedí brloh. Nebude to dielo medveďa ale umeleckého reštaurátora. Vidieť také niečo naživo v tatranskej prírode, to chce podľa odborníka obrovské šťastie.

Medvedí brloh v Tatranskej Lomnici bude takmer autentický s tým, v ktorom prespávaju tatranské šelmy v lese. Obrovský, takmer tonu a pol vážiaci kmeň borovice priviezli do Tatier z Veternej Poruby. Práve on bol niekedy skutočný vchod do medvedieho príbytku.

"Kmeň bol v kamennom brale, strom sme museli dopraviť sem a teraz budeme pokračovať ďalej. Pracovať na ňom budú dvaja alebo traja ľudia a bude to trvať dva mesiace intenzívnej práce," vysvetľuje umelecký reštaurátor Tibor Kováč.

Najviac tatranských medveďov žije v Tichej a Kôprovej doline. Ochranárom sa podarilo nakrútiť výnimočné zábery z medvedieho brlohu. "Tento hlavný brloh predstavovala jama, ktorú vyhrabal medveď bezprostredne po príchode na toto miesto. Niektoré miesta využívajú medvede ako dlhodobé brlohy, napríklad jaskyne. Niektoré zvieratá zazimujú tak, že sa nechajú zasnežiť prikryté len kosodrevinou a niektoré využijú korene stromov," dodal Pavol Majko, riaditeľ Správy TANAPU.

Pýtali sme sa, či je vôbec možné, aby turisti počas bežnej tatranskej túry natrafili na medvedí brloh. "Samozrejme, môže nastať takáto situácia ale pokiaľ turista nevybočí z trasy, tak to takmer nie je možné. Pre bežného turistu je to veľmi ťažké," vysvetľuje zoológ Štátnych lesov TANAP.

A ako zistíte, že stojíte priamo pod macovou spálňou? Uvidíte tam vychodený chodník, miesto je vystlaté suchou trávou, srsťou, prípadne vetvičkami, je tam trus medveďa. Keď brloh nájdete mimo zimného obdobia, medvede brloh už opustili.

Súvisiace články