Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pri explózii v londýnskom metre sa zranilo 29 ľudí. Kamery zachytili podozrivého
Zdielať na

Pri explózii v londýnskom metre sa zranilo 29 ľudí. Kamery zachytili podozrivého

LONDÝN / Explózia v londýnskom metre vážne poranila niekoľkých ľudí. Na mieste sa nachádzajú záchranári a policajti. Príčiny explózie zatiaľ nie sú jasné. Dopravu však čiastočne prerušili.

Polícia uviedla, že si je situácie na stanici Parsons Green vedomá, a že na mieste sa nachádzajú zásahové zložky. Podľa agentúry Reuters majú zranení vo väčšine popálené tváre. Polícia označila výbuch za teroristický čin. 

Podľa informácií Sky News sa britským bezpečnostným zložkám podarilo identifikovať podozrivú osobu. Zachytili ho bezpečnostné kamery. 

Jedna zo svedkýň uviedla, že videla záblesk a počula výbuch, nevie ale, čo sa presne stalo. Ďalší cestujúci britským médiám povedal, že na zemi videl viacero ľudí, nevie však, či boli mŕtvi alebo zranení. Ako dodal, podľa neho šlo o menší výbuch, ktorý samotný nikoho nezranil, problémy však podľa neho spôsobila následná panika. Všetci ľudia sa krátko po výbuchu pokúšali utiecť a podľa tohto svedka je možné, že niektorí ľudia boli ušľapaní.

Vo vagóne podľa všetkého vybuchol kôš, taška alebo nejaký podobný predmet. Naznačujú to fotografie z miesta. Podľa médií sa niekoľko ľudí zranilo aj v tlačenici, keď po výbuchu vypukla panika a ľudia utekali z miesta. Príčina výbuchu naďalej nie je známa. 

​K situácii v Londýne sa vyjadrila aj britská premiérka Theresa May: "V myšlienkach som so zranenými zo stanice Parsons Green a s členmi zásahových tímov, ktoré opäť reagujú rýchlo a statočne na pravdepodobný teroristický incident." Okolo druhej hodiny poobede mal zasadať aj krízový štáb. Ten rozhodol o tom, že sa úroveň hrozby teroristického útoku zvýši na stupeň "kritický". 

Podľa experta na činnosť teroristických hnutí zo Švédskej obrannej univerzity v Štokholme Magnusa Ranstorpa vybuchla bomba len čiastočne. "Ak by sa zámer páchateľa alebo páchateľov v plnej miere podaril, dôsledky mohli byť oveľa horšie," varoval.

Po štúdiu fotografií znázorňujúcich výbušný systém, ktorý zostal na mieste činu, si je Ranstorp istý, že bomba vybuchla iba čiastočne. Londýnčania mali podľa neho obrovské šťastie, keďže to mohlo byť omnoho horšie. Expert sa domnieva, že ľudia, ktorí výbušný systém pripravovali, urobili niekde chybu. "Vyzerá to, že je to zostrojené veľmi nahodilo," povedal.

https://twitter.com/sylvainpennec/status/908608756430393344

Tento muž na sociálnej sieti ukázal, ako mu explózia opálila tvár a vlasy. 

https://twitter.com/cupid5tunt/status/908603353193750528

Súvisiace články

Najčítanejšie správy