Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
FOTO: Londýnske kanály upchala masa špiny, váži ako 11 autobusov
Zdielať na

FOTO: Londýnske kanály upchala masa špiny, váži ako 11 autobusov

LONDÝN / Londýnski vodohospodári bojujú v podzemí hlavného mesta s obrovskou hrudou zrazeného tuku a špiny, ktorá upchala kanalizáciu. Úrady predpokladajú, že jej odstránenie zaberie približne tri týždne.

Podľa informácií Daily Mail je hruda 230 metrov dlhá a váži približne 130 ton. Váhou sa vyrovná jedenástim doubledeckrom alebo Vráskavcovi obrovskému. Odpad je zložený z tukov, oleja, kondómov, navhlčených vreckoviek či plienok. Nachádza pod Whitechapel Road. Ulica sa nachádza neďaleko Londýnskej kráľovskej nemocnice.

"Je to totálne monštrum. Jeho odstránenie si vyžiadal veľa práce a technických prostriedkov, pretože je tam táto hromada tuku pevne usadená," uviedol hovorca spoločnosti Thames Water Matt Rimmer.
Na odstránení špiny pracuje osem pracovníkov, ktorí používajú tryskové hadice. Nimi takzvaný "fatberg" rozsekajú na menšie časti, píše Daily Mail.
Nejde o prvý takýto prípad, s ktorým Briti bojujú. Už v roku 2013 sa podobný nános špiny objavil v Kingston-upon-Thames neďaleko Londýna.

Súvisiace články