Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Aj na Slovensku musíte dostať rovnako kvalitné jedlo ako inde v EÚ, tvrdí Juncker
Zdielať na

Aj na Slovensku musíte dostať rovnako kvalitné jedlo ako inde v EÚ, tvrdí Juncker

Google News Button Sledovať správy

ŠTRASBURG / Prax dvojitej kvality potravín v Európskej únii nie je prípustná, prehlásil v stredu v europarlamente predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Slováci rovnaké množstvo rýb v rybích prstoch, Česi musia mať podľa neho v čokoláde rovnaký podiel kakaa a Maďari mäsa v mäsových výrobkoch ako kdekoľvek v EÚ.

Juncker problém, na ktorý Slováci a Česi v EÚ opakovane upozorňujú, spomenul vo svojom tohtoročnom prejave o stave únie, prednesenom v polovici funkčného obdobia jeho komisie.

"Nemôžem prijať, že ľudia v strednej a východnej Európe kupujú výrobky nižšej kvality v rovnakých obaloch a s rovnakým označením ako tie predávané v iných krajinách," prehlásil šéf komisie. Podobné veci podľa neho už teraz únijné právo zakazuje, a je preto treba zaistiť, aby národné úrady mohli týmto praktikám skutočne zabrániť.

Európska komisia príde do konca mesiaca aj s návrhmi, ako posilniť vrátenia tých, ktorí nemajú v Európskej únii právo na azyl. Juncker ale zároveň zdôraznil, že Európa nie je a nestane sa pevnosťou, zostane naopak kontinentom solidarity, kde nájdu útočisko tí, ktorí ho skutočne potrebujú. Tí, ktorí na azyl nárok nemajú, sa podľa Junckera naopak musia vrátiť do svojich krajín.

"Mrzí ma, že nie všetky štáty EÚ ukazujú rovnakú mieru solidarity," prehlásil Juncker. Konkrétne ale v tejto súvislosti žiadny štát nemenoval. Krajiny zo strednej a východnej Európy, sa dlhodobo odmietajú podieľať na programe prerozdeľovania migrantov z Talianska a Grécka a Junckerova komisia pre to s tromi štátmi vedie proces, ktorý môže skončiť až pred únijným súdom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy