Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zmrazené vajíčka a spermie dávajú nádej ľuďom aj v budúcnosti
Zdielať na

Zmrazené vajíčka a spermie dávajú nádej ľuďom aj v budúcnosti

BRATISLAVA / To, že sa vajíčka a spermie v kondícii 25-ročného človeka dajú použiť aj o pár rokov neskôr už nie je žiadne sci fi. Presne tak ako dnes behá po svete zmrazená generácia detí.

Na Slovensku sa každý rok narodí približne sto takýchto detí. Umelé oplodnenie dnes nie je už ničím výnimočným. Ženy aj muži si dokonca dávajú zmrazovať vajíčka a spermie, aby ich použili až vtedy, keď sa budú chcieť stať rodičmi.

"Vajíčka starnú spolu so ženami, to znamená, že po 35 je už oveľa väčšie riziko genetických anomálií, alebo že po 40 spontánne otehotnie," tvrdí embryologička Iveta Konýčková. Podľa nej zatiaľ nezistili žiadne rozdiely medzi deťmi, ktoré sú zo zmrazených spermií, respektíve z čerstvých spermií alebo zo spontánne počatých detí. 

K tomuto kroku sa najčastejšie uchyľujú mladí ľudia, ktorí ešte nechcú mať dieťa, no v budúcnosti by o chceli. "Aj my to odporúčame v prípade, že je tam nejaká ťažšia porucha spermiogramu, kedy by sa mohlo stať, že do budúcna spermie nebudú žiadne, tak by bolo dobré ich mať preventívne zamrazené," uviedol gynekológ Marek Drábek. 

Podľa lekárov by však pri zmrazovaní vajíčok mali prevládať viac zdravotné dôvody keďže ide o väčší zásah do tela ženy. Žena musí brať pred odberom hormonálne preparáty, nasleduje odobratie vajíčok v anestéze. Muži odovzdajú vzorku a následne sa spermie zamrazia.

Lekári však napriek tomu u žien, v prípade dobrého zdravotného stavu, uprednostňujú prirodzené otehotnenie a neodkladanie materstva do vyššieho veku.

Súvisiace články