Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Už aj vesmír sa dočkal. Špeciálny satelit má zbierať odpadky okolo Zeme
Zdielať na

Už aj vesmír sa dočkal. Špeciálny satelit má zbierať odpadky okolo Zeme

LONDÝN / Britskí vedci finišujú s prípravami špeciálneho satelitu, ktorý plánujú vypustiť na obežnú dráhu Zeme. Jeho úlohou bude nájsť spôsob, ako čo najúčinnejšie poupratovať okolo našej planéty. Prístroje, ktoré sme tam za desiatky rokov nahromaždili už pripomínajú smetisko.

Odpad, obiehajúci okolo Zeme medzičasom podľa odhadov narástol na sedem tisíc ton. S jeho zneškodnením má pomôcť experimentálny satelit, ktorý vynesú hore už začiatkom budúceho roka. Na eliminovanie odpadu má slúžiť špeciálna sieť alebo harpúna. Úlohou špeciálneho smetiarskeho satelitu bude zistiť, ktoré metódy sú najefektívnejšie a budú sa dať v budúcnosti použiť.

Problém je, že na obežnej dráhe začína byť trochu tesno. "Od začiatku kozmického veku sme vypustili veľké množstvo satelitov. Mnoho z nich sa nikdy nevrátilo na zem. Stále tam sú," uviedol výskumník Jason Forshaw. 

Odpad lietajúci okolo našej planéty by podľa vývojárov nemal byť okrajovou témou. Práve naopak, ak sa s ním vraj čo najskôr nevysporiadame, budeme mať problém. Mobily, internet, GPS, predpoveď počasia, monitorovanie katastrof. Nič z toho by bez satelitov nefungovalo tak, ako sme zvyknutí. 

O úspešnosti projektu hovorí aj fakt, že ho podporilo viacero univerzít, vývojových centier aj Európska komisia.

Súvisiace články