Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Priamy prenos NASA: Sledujte zatmenie Slnka NAŽIVO
Zdielať na

Priamy prenos NASA: Sledujte zatmenie Slnka NAŽIVO

CHARLESTON / Zatmenie Slnka je výnimočný astronomický úkaz. Opakuje sa pravidelne, ale v dosť veľkých časových odstupoch, počas života stihne človek zväčša len jedno úplné zatmenie. V našich končinách bolo naposledy 11. augusta 1999. V pondelok si pozrú vesmírne predstavenie obyvatelia Spojených štátov amerických. A vďaka vysielaniu NASA aj celý svet.

​​Na tohtoročné úplné zatmenie Slnka v USA sa NASA dobre pripravila. Udalosti vytvorili samostatnú stránku, kde sa ľudia dozvedia skutočne všetko. A nielen to. Celé zatmenie potrvá od prvého kontaktu s Mesiacom dve hodiny a 43 minút. Úplne prekrytie bude trvať približne dve minúty. NASA bude naživo vysielať celé zatmenie cez facebook, youtube, UStream, aj svoju stránku.

Vysielať budú z mesta Charleston v Južnej Karolíne. Vysielanie bude vo vysokej kvalite, v rozlíšení 4K. V USA spustia živé vysielanie o 12. hodine na poludnie, u nás to bude pre časový posun o 6 hodín neskôr.

Na našom území bude možno pozorovať čiastočné zatmenie slnka  25. októbra 2022.  Zakrytých bude 31 percent slnečnej plochy. Úplné zatmenie Slnka prechádzajúce cez územie Slovenska si zrejme nikto z tejto generácie nepozrie. Bude totiž až 7. októbra 2135 a potrvá 3 minúty a 18 sekúnd.

​ŽIVÝ PRENOS SLEDUJTE TU:

​https://www.nasa.gov/eclipselive#.WZqSXDuY6A0.link

Pozrite si archívnu reportáž o čiastočnom zatmení slnka v máji 2017.

Súvisiace články