Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Mobil, ktorý si opraví prasknutý displej sám. Stačí ho zahriať
Zdielať na

Mobil, ktorý si opraví prasknutý displej sám. Stačí ho zahriať

Archívna reportáž

CHICAGO / Americká firma, ktorá pred 34 rokmi vyrobila prvý mobilný telefón, prichádza sa ďalšou prelomovou novinkou. Ponúkne mobil, ktorý si sám opraví prasknutý displej.

Prasknutý displej patrí medzi najčastejšie nehody mobilných telefónov. Výmena pritom nie je najlacnejšia, spravidla ide o desiatky eur. Táto starosť bude už čoskoro minulosťou. Nový model mobilného telefónu si displej opraví sám, píše portál idnes.cz. Lepšie povedané, zrejme s malou pomocou človeka. Postačí teplo - displej zacelí jeho vysoké zahriatie, to škrabance a praskliny zacelí. 

O patent požiadala firma už pred rokom a pol, až teraz sa však dostal na verejnosť. Pracovný názov znie "polymér s tvarovou pamäťou", ktorý sa dokáže vrátiť do vopred nastavenej formy pri kontakte s vysokou teplotou. Nie je zatiaľ celkom jasné, ako presne k tomu dôjde. Či sa telefón zahreje sám, alebo je potrebné mu k tomu pomôcť, napríklad fénom na vlasy.

Tento nápad treba zatiaľ brať s rezervou. Nová technológia zacelí údajne len menšie škrabance a praskliny, nie kompletne rozbitý displej. Rozhodne nedokáže vyriešiť situáciu, ak už z displeju kúsok sklíčka odpadol.

Patent zatiaľ len testujú, na trh sa mobil tak skoro nedostane, zrejme pôjde skôr o roky, ako o mesiace.

Pozrite si archívnu reportáž o podobne revolučnom nápade.

Súvisiace články