Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Na Slnko sa nikdy nepozerajte cez ďalekohľad voľným okom. Pokus preukázal, prečo
Zdielať na

Na Slnko sa nikdy nepozerajte cez ďalekohľad voľným okom. Pokus preukázal, prečo

LONDÝN / Pondelňajšie úplné zatmenie Slnka viditeľné v Spojených štátov primälo k akcii nielen NASA, ktorá vytvorila stránku venovanú špeciálne tejto udalosti. So zaujímavým pokusom prišiel aj britský astronóm Mark Thompson. Aby ľudí varoval pred hľadením do Slnka voľným okom cez ďalekohľad, nakrútil video, ktoré znázorňuje, čo im hrozí.

V USA v uplynulých dňoch distribuovali milióny špeciálnych papierových okuliarov s ochrannou fóliou. Ak by ich náhodou niekto považoval za zbytočné a chcel by pozorovať zatmenie Slnka voľným okom, britský astronóm a moderátor nakrútil veľmi výpovedné video. Pri pokuse použil oko prasaťa, ktoré je veľmi podobné ľudskému oku. "Nie som natoľko hlúpy, aby som vystavil vlastné oko šošovke teleskopu namiereného na Slnko," povedal Thompson vo svojom video pokuse.

​Thompson varuje, že video nie je vhodné pri citlivé povahy. Prasacie oko nasmeruje na šošovku, akoby hľadelo na Slnko cez teleskop. Po asi 20 sekundách sa z očnej buľvy začne dymiť. Thompson komentuje, že to poriadne zapácha. Výsledok je prekvapivý. Neprešla ani minúta a očná buľva je fatálne popálená. Ak by to bolo ľudské oko, zrejme by mal človek so zrakom trvalo vážny problém. Poškodený bol nielen povrch, ale aj hlbšie vrstvy zrakového orgánu.

Súvisiace články