Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
NATO odtajnilo dokumenty, ktoré ukazujú rozloženie síl počas studenej vojny
Zdielať na

NATO odtajnilo dokumenty, ktoré ukazujú rozloženie síl počas studenej vojny

BRATISLAVA / Nedávno odtajnené dokumenty Severoatlantickej aliancie ukazujú v číslach, dobových grafoch, v mapách a v grafikách, aké bolo rozloženie síl NATO a Varšavskej zmluvy počas studenej vojny.

Snímky z archívov NATO napríklad ukazujú porovnanie zbraňových systémov Spojených štátov a Sovietskeho zväzu, respektíve nárast počtu sovietskych divízií v rokoch 1968 až 1980, píše server iDnes.cz.

Zaujímavé je tiež porovnanie rozloženia síl v strednej Európe v roku 1975, do ktorých sú na jednej strane započítané jednotky Belgicka, Dánska, Francúzska, Luxemburska, Nemecka, Holandska, USA a Kanady (rozmiestnených v Európe). Na druhej strane stoja jednotky Československa, NDR, Poľska a sovietske jednotky rozmiestnené na území týchto krajín. 

V tej dobe mali krajiny Varšavskej zmluvy v regióne silu 58 divízií proti 27 divíziám štátov NATO, 19 000 tankov proti 6 100 tankom a 2 460 taktických lietadiel proti 1 700 lietadlám NATO. 

​Mapa z roku 1980 znázorňuje rozmiestnenie a početnú silu sovietskych jednotiek a ostatných armád Varšavskej zmluvy alebo strategickú výhodu v prípade stretu, ktorú si Moskva v podobe svojich satelitov pred vlastným územím vybudovala. 

Podobné porovnanie je dostupné v odtajnených dokumentoch aj z roku 1984, kedy Aliancia prevyšovala Varšavskú zmluvu len v počte transportných vrtuľníkov. Z roku 1987 pochádza grafické znázornenie dosahu sovietskych a spojeneckých jadrových rakiet stredného a krátkeho doletu. 

Ďalšia mapa zase ukazuje, že medzikontinentálne rakety umiestnené ďaleko za Uralom boli prakticky mimo dosah amerických rakiet Pershing II a pritom boli schopné zasiahnuť až územie Španielska a Portugalska. 

Viac o situácii medzi Alianciou a Ruskom si môžete pozrieť v archívnej reportáži. 

Súvisiace články