Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
VIDEO: Neignorujte bezpečnostné pásy, môžu vám zachrániť život
Zdielať na

VIDEO: Neignorujte bezpečnostné pásy, môžu vám zachrániť život

BRATISLAVA / Ak sa chcete vyhnúť zraneniam v prípade nehody, pripútajte sa. Ak nechcete, aby sa v aute zabil spolujazdec, nedovoľte mu cestovať bez pripútania. Ak ste do dnešného dňa ignorovali zadné bezpečnostné pásy, teraz asi svoj názor zmeníte.

Automobilky určite nedávajú bezpečnostné pásy do vozidiel len tak, pre parádu. Možno si niektorí z vás teraz povedia, že načo by sa mali pripútavať vzadu, keď jazdíte len po meste.

V tomto prípade figuríny nahradili človeka. Ak by namiesto nich sedeli nepripútaní na sedadlách živí ľudia, vodič by bol s najväčšou pravdepodobnosťou mŕtvy. Spolujazdec za ním by mu zlomil väzy. Na záberoch v reportáži sú simulované bežné podmienky v meste. Auto nešlo vôbec rýchlo, len prudko narazilo.

Ak stále máte pocit, že ide len o simulované zábery, ktoré vás majú postrašiť, tak si pozrite tieto videá zo skutočných nehôd.

V reportáži sme použili len tie, na ktorých pasažieri prežili. Môžu hovoriť o obrovskom šťastí.

"Prečo sa musia pripútať aj ľudia vzadu? Je to vo vyhláške, ale druhá vec, ktorá je ďaleko dôležitejšia, je fyzika. Pri náhlom brzdení sa začnú veci hýbať," uviedol motoristický novinár Peter Mihálik.

Podľa nedávnej americkej štúdie, štyria z piatich cestujúcich sa vzadu nepripútajú. Pritom počet dopravných nehôd do rýchlosti 60 kilometrov za hodinu stúpa. Je to aj z dôvodu vyššieho počtu áut v mestskej premávke. Ak nepripútaný človek na zadnom sedadle narazí do sedadla pred ním, vodič alebo spolujazdec nemajú veľkú šancu na prežitie.

Sila, ktorá pôsobí na človeka v čase nárazu závisí od rôznych okolností. Ako príklad môžeme uviesť nehodu s desať kilovým dieťaťom v náručí, pri rýchlosti 50 kilometrov za hodinu v čase priameho nárazu. Jeho hmotnosť sa zvýši na niekoľko sto kíl. Nie je šanca, že ho udržíte.

"Pri náhlom brzdení to dieťa môže naraziť do palubnej dosky. Keď príde k zrážke, je to okamžité spomalenie, je to veľké preťaženie a dieťa môže vyletieť cez sklo," dodal Mihálik.

Automotoklub Slovakia na svojej stránke uvádza výpočet, pri náraze na pevnú prekážku v rýchlosti 50 kilometrov za hodinu sa hmotnosť človeka šesťdesiatnásobne zvýši, teda váha 90 kilového človeka stúpne na 5,4 tony. Je nemožné udržať rukami váhu prevyšujúcu päť ton. V čase nárazu ide o mikrosekundy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy