Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Starého psa sa dá naučiť novým kúskom. Fungujú odmeny, nie tresty
Zdielať na

Starého psa sa dá naučiť novým kúskom. Fungujú odmeny, nie tresty

BRATISLAVA / Pes sprevádza človeka už stáročia. Z divého zvieraťa sme si vychovali verného priateľa a ochranára. Ako ľudia, tak aj psi, každý je iný. Niekedy majú za sebou zlé skúsenosti s ľuďmi, inokedy sú z nevhodného kríženia a nesú si ťažšie zvládnuteľnú povahu. Aj problémový pes sa môže správnou výchovou a prístupom zmeniť. Hoci aj v pokročilom veku.

Psa je možné cvičiť a vychovávať celý život. Vek psa, keď už skutočne nie je možné ho zmeniť, neexistuje. "Povedzme, že len existuje fáza neskorej senility u niektorých psíkov, v ktorej už ten pes nechce komunikovať so svojím okolím, už je v záverečnom štádiu svojho života, a vtedy ho učiť niečo nové, by bolo veľmi náročné a možno aj trápenie," hovorí kynológ Juraj Ferko. Tiež pri úplne čerstvých šteniatkach, ktoré sú ešte pri matke, nemá výchova veľký zmysel. Komunikácia s človekom prichádza až od zhruba 8 - 9 týždňa života. Približne od roku a pol je pes dospelý.

"Pes je zviera, ktoré žije tu a teraz, žije pre moment a učí sa skúsenosťami. To znamená, že ak má psík nejaký nešťastný zážitok, môže zmeniť svoje správanie a veľmi často sa aj ja ocitám v situácii, že pes, ktorý už celkom dobre fungoval, ale niečo zažil, tak na základe toho nastala zmena a teraz ju treba dať buď späť do normálu alebo ukázať psovi niečo iné, čo má robiť v danej situácii," hovorí Ferko. 

Zmenu v správaní dokáže spraviť aj majiteľ, ak má skúsenosti a trpezlivosť. Mnohí to dokážu aj intuitívne. Akonáhle si majiteľ nevie rady a správanie psa sa nelepší, je čas kontaktovať kynológa. "Kynológ dokáže nájsť dôvod, prečo tá zmena nastala," hovorí Ferko. Keď sa nájde príčina, oveľa jednoduchšie sa s problémom pracuje. Jednou z najdôležitejších motivácií pri výchove psov sú odmeny v podobe pamlskov, rozhodne nemožno vychovávať psa formou trestov. 

Dá sa pracovať aj so psom, ktorý šteká v nevhodných chvíľach, napríklad na členov rodiny. Tréningom psa vycvičíte tak, že v prítomnosti blízkych neštekne, pri strážení pozemku či domu sa pri cudzích ľuďoch však nahlas ozve. "Výcvik nie je len o tom, že kynológ vezme psa a vycvičí ho. Je to aj forma mentoringu, pričom najviac pracuje so psom práve majiteľ a ten si podľa inštrukcií kynológa vytrénuje svojho psa sám. Tým, že prejde celým procesom, naučí sa rozumieť tomu, ako jeho pes funguje a potom vie zareagovať aj v neštandardnej situácii, ktorá nebola súčasťou výcviku," povedal kynológ Juraj Ferko. Úplná zmena správania problémového psa na vychovaného priateľa môže trvať aj niekoľko mesiacov. 

Pri výbere psa treba myslieť aj na to, na čo je daná rasa šľachtená. Ak by ste si kúpili závodného chrta alebo energického poľovníckeho psa, nemôžete od neho čakať, že bude celý deň komótne vylihovať v pelechu, a naopak. 

Súvisiace články