Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Švajčiarske ľadovce do konca storočia zmiznú. Zachrániť sa už nedajú
Zdielať na

Švajčiarske ľadovce do konca storočia zmiznú. Zachrániť sa už nedajú

Archívna reportáž

ŽENEVA / Väčšina z približne 1 500 švajčiarskych ľadovcov sa s určitosťou do konca storočia roztopí. Podľa vedcov tomu zabrániť nemôže už ani prípadné okamžité ukončenie produkcie skleníkových plynov.

Topenie ľadovcov zmenšuje zásoby pitnej vody a tým zvyšuje riziko prírodných katastrof. Švajčiarske ľadovce pritom patrili ešte v roku 1850 medzi tie najrozsiahlejšie. zaberali zhruba 1735 kilometrov štvorcových. Do minulého roka sa táto plocha zmenšila o takmer polovicu. Hrúbka ľadu sa zmenšila za to isté obdobie takmer o 60 percent.

"Švajčiarske ľadovce nie je možné zachrániť," hovorí Matthias Huss z technickej vysokej školy v Zürichu. "Spomaľovanie globálneho otepľovania prišlo príliš neskoro." Podľa odborníkov do roku 2100 zmizne 80 až 90 percent masy ľadovcov. 

Topenie ľadovcov zvyšuje hladiny morí a mení kolobeh vody aj obraz krajiny a fungovanie ekosystému. V krajinách ako je Švajčiarsko ohrozuje tiež turistiku. Tento neslávny trend nabral od začiatku 21. storočia rýchly spád po celom svete. Ako dôsledok očakávajú vo Švajčiarsku ochladenie v zime o 1,8 stupňa Celzia a v lete o 2,7 stupňa. 

Súvisiace články