Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Muži západných krajín strácajú plodnosť
Zdielať na

Muži západných krajín strácajú plodnosť

BRATISLAVA / Lekári dvíhajú varovný prst. S mužmi v západnej časti sveta to ide s plodnosťou každým rokom z kopca. V priemere majú čoraz menej a menej spermií a ešte aj tie sú lenivé a neschopné vajíčko oplodniť. Výnimkou nie sú ani Slováci. Hrozí, že v druhej polovici tohto storočia bude plodný muž zrejme výnimkou. Rovnako ako dieťa, počaté prirodzene.

Tento trend potvrdzujú staršie i najnovšie vedecké štúdie. Z nich vyplýva, že v 70. rokoch minulého storočia boli muži dvojnásobne plodnejší, ako tí súčasní. "Hlavne v takzvanej západnej populácie kvalita spermiogramov u mužov klesá. Za rok o nejaké jedno až dve percentá," uvádza Marek Drábek z Kliniky reprodukčnej medicíny. 

Vedci zaznamenali pokles v zásadných parametroch ako počet, pohyblivosť či kvalita spermií. Týka sa to aj slovenských mužov. Pokiaľ tento trend nedokážeme zvrátiť, koncom tohto storočia bude počatie dieťaťa prirodzenou cestou skôr výnimkou ako pravidlom. Aj to pri obrovskej dávke trpezlivosti.

Dôvodom je najmä znečistené životné prostredie, ktoré pôsobí na všetko, čo je v prírode prirodzené. Nepomáha ani stres či zlá životospráva. "Súvisí to s fajčením, nadváhou i liečbou niektorých ochorení," vysvetľuje Drábek. Netreba to však vzdávať, kým bude muž schopný vyprodukovať aspoň niekoľko spermií, zhoda je možná. 

Súvisiace články