Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ničivé slnko. Na kamionistu svietilo 28 rokov najmä zľava, takto vyzerá
Zdielať na

Ničivé slnko. Na kamionistu svietilo 28 rokov najmä zľava, takto vyzerá

Archívna reportáž

CHICAGO / Uznávaný medicínsky portál New England Journal of Medicine zverejnil fotografiu 69-ročného muža s evidentným rozdielom medzi ľavou a pravou časťou tváre. Tento stav sa nazýva dermatohelióza a je následkom pôsobenia ultrafialových (UVA) lúčov slnka. Tie prenikajú aj cez sklo.

Muž bol zamestnaný ako vodič kamiónu 28 rokov. Ak práve pracoval, slnko na neho svietilo len z jednej strany. Jeho ľavá polovica tváre vyzerá byť na pohľad o 20 rokov staršia, ako pravá. Po vyšetrení mu kožný lekár diagnostikoval hyperkeratózu (rohovatenie kože) s výraznými vráskami, viacerými komedónmi, ľudovo povedané uhrami, a nodulárnou elastózou, teda zdegenerovanými pružnými vláknami pod vplyvom UV-A žiarenia, píše medicínsky portál NEJM.

Zistenia poukazujú na Favre–Racouchotov syndróm kože poškodenej slnečným žiarením, známym aj ako dermatohelióza. Slnečné žiarenie, konkrétne UV-A lúče, prenikajú aj cez sklo, vstupujú cez vonkajšiu vrstvu kože do podkožia a ničí elastické vlákna. UV-A lúče spôsobujú starnutie kože, kým UV-B sú vo väčšej miere zodpovedné za vznik rakoviny. Avšak aj UV-A lúče môžu preukázateľne negatívne pôsobiť na zmeny v DNA, čo môže viesť k vytvoreniu rakoviny kože. 

Mužovi odporučili používanie opaľovacích krémov a prostriedkov s obsahom vitamínu A, ako aj pravidelné kontroly pre sledovanie možného vzniku rakoviny kože.

nejm.org

​Pozrite si archívnu reportáž o rizikách opaľovania.

Súvisiace články