Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Nemôžeme akceptovať, aby zo Slovákov boli občania druhej kategórie, vyhlásil Fico
Zdielať na

Nemôžeme akceptovať, aby zo Slovákov boli občania druhej kategórie, vyhlásil Fico

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Kroky, ktoré doposiaľ podnikla Európska komisia v otázke dvojakej kvality výrobkov v členských krajinách EÚ, sú nedostatočné. Uviedol to na utorkovom tlačovom brífingu predseda vlády SR Robert Fico, podľa ktorého sa problém výrobkov s rovnakým obalom ale rozdielnym obsahom začína stávať vážnou politickou témou.

Na stredajšom rokovaní premiérov krajín Visegrádskej štvorky (V4) v Budapešti sa preto budú lídri krajín venovať aj tejto téme. V prípade, že Európska komisia sa riešeniu dvojakej kvality výrobkov bude naďalej vyhýbať, Fico je pripravený iniciovať v rámci Slovenska sankčné opatrenia a ako krajné riešenie aj vyhlásenie takzvaného občianskeho referenda v EÚ.

"Začína to prerastať do veľkého medzinárodného škandálu. Nemôžeme akceptovať, aby sa z občanov Slovenskej republiky robili občania druhej kategórie," uviedol Fico. Úrad vlády pripravil porovnanie troch výrobkov zakúpených na Slovensku a v Rakúsku.

Išlo o rybie prsty, kávu a aviváž. Kým ten istý výrobok rybích prstov zakúpený v Rakúsku vážil 300 gramov, na Slovensku bola gramáž 280 gramov. Líšil sa aj percentuálny podiel mäsa, vo výrobkoch na slovenských pultoch ho bolo o 7 percent menej. Cena oboch produktov bola rovnaká.

Podobne dopadlo aj porovnanie vybranej kávy, kde sa gramáž aj zloženie výrobkov líšili, ale cena bola taká istá. Aj aviváž sa na Slovensku predávala s nižšou gramážou, cena ale bola mierne nižšia než v Rakúsku.

Káva 3 v 1
Miesto nákupu Hainburg Bratislava
Obsah (g) 10x18 10x15,2
Cena € 2,19 € (akcia 1,79) 2,19 €
Rybie prsty
Miesto nákupu Hainburg Bratislava
Obsah (g) 300 280
Podiel mäsa v % 65 % 58 %
Cena € 2,99 2,99
Aviváž
Miesto nákupu Hainburg Bratislava
Objem (ml) 990 930
Cena (€) 3,49 € (akcia 1,99) 2,29 €

Zdroj: Úrad vlády

Slovensko pre dvojakú kvalitu potravín iniciovalo samit premiérov V4 už v marci. Podľa Fica však Európska komisia k problematike pristupuje veľmi laxne a preto je pripravený podniknúť kroky, ktorými chce Brusel prinútiť k aktivite.

"Ak nebude v najbližšom období razantne konať, za vládu Slovenskej republiky oznamujem, že sme pripravení urobiť dočasné jednostranné opatrenia. Môžu mať rôzny charakter, napríklad formu sankcií, ktoré sa prijímajú voči iným krajinám. Povieme, že napríklad na šesť mesiacov zastavujeme prísun výrobkov z európskych trhov, pokiaľ nebudeme vidieť záujem Európskej komisie tento vážny politický problém vyriešiť," vyhlásil Fico.

Premiér sa tiež chce obrátiť na šéfa Európskej komisie Jean-Claude Junckera listom. Ďalšou možnosťou je takzvane občianske referendum. Ide o občiansku iniciatívu podľa európskych predpisov, ktorá je založená na princípe, že ak sa vyzbiera približne milión podpisov od občanov, komisia je povinná sa iniciatívou zaoberať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy