Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Lekári v Ružomberku zachránili mladému mužovi život unikátnou operáciou
Zdielať na

Lekári v Ružomberku zachránili mladému mužovi život unikátnou operáciou

RUŽOMBEROK / Operácie mozgu sa na Slovensku dajú robiť aj bez toho, aby sme operovali cez lebečnú dutinu. Ružomberská nemocnica, ktorá pravidelne vyhráva v hodnotení nemocníc, vlastní unikátny presný prístroj, ktorým operujú najmä pacientov s nádormi. Aj v stredu pomohli mladému mužovi zo Serede.

Unikátnu operáciu hlavy robia na Slovensku len v Ústrednej vojenskej nemocnici v Ružomberku. Pre 32 ročného Petra bol toto rozhodujúci deň. Práve vďaka tejto operácii sa môže zbaviť utrpenia, ktoré ho sužovalo roky. Mladý muž má nezhubný nádor hypofýzy.

"Ten nádor rástol a utláčal zdravú časť orgánu," vysvetľuje prednosta Kliniky ORL Marián Sičák. Podľa zástupcu riaditeľa Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku Ladislava Slobodníka práve krčné oddelenie patrí k špičke. Vykonávajú sa na ňom výkony, ktoré sa robia na Slovensku iba v tejto nemocnici.

Riskantná operácia

Lekári vďaka prístroju a monitorom operujú úplne presne v prednej a strednej časti lebky. Pri operácii sa nesmie stať ani najmenšia chybička. Ako dodáva Marián Sičák, častokrát operujú v oblasti hlavných ciev, ktoré vedú do mozgu. Ak by ich lekári poškodili, pacient s najväčšou pravdepodbnosťou umrie.

Aj v starom Egypte amatérsky bez prístrojov skúšali operovať práve cez nosné dutiny. V Egypte sa robila 3000 rokov dozadu prvá extrakcia polypu z nosovej dutiny. Ročne vo vojenskej nemocnici operujú asi 50 až 60 pacientov z celého Slovenska, ktorí by boli inak odkázaní na operáciu v zahraničí.

Súvisiace články