Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Rodičia zohnali peniaze na liečbu bábätka, lekári ho aj tak odpoja od prístrojov
Zdielať na

Rodičia zohnali peniaze na liečbu bábätka, lekári ho aj tak odpoja od prístrojov

LONDÝN / Chris Gard a Connie Yates, mladý pár z Londýna, už mesiace bojuje za možnosť previezť svojho desaťmesačného syna Charlieho do USA. Tam mu dali nádej na experimentálnu liečbu, v domovskej Británii mu už nevedia pomôcť. Aktuálne padla aj posledná možnosť, proti ich žiadosti sa postavil aj Európsky súd pre ľudské práva.

Malý Charlie trpí od narodenia vážnou vrodenou chorobou a pri živote ho držia len prístroje, píše denník The Mirror. Vo Veľkej Británii mu lekári nedokážu pomôcť, no Charlieho rodičom sa ozval lekár z USA, ktorý aktuálne pracuje na experimentálnej liečbe, ktorá by mohla pomôcť. Výsledky liečby sú však neisté a to je hlavný argument, prečo lekári z londýnskej nemocnice, kde Charlie leží, z  jeho prevozom nesúhlasia. Navyše, trvajú na tom, že udržiavanie chlapca pri živote je len predlžovaním jeho agónie a chceli rodičov presvedčiť, aby povolili jeho odpojenie od prístrojov a nechali dieťa zomrieť.

Charlieho rodičia s tým nesúhlasili a začali bojovať o prevoz syna do USA. Založili zbierku, ktorá by miliónovú experimentálnu liečbu uhradila a veľmi rýchlo sa im podarilo požadovanú sumu dokonca prekročiť. Lekári však prevoz so život podporujúcimi prístrojmi neumožnili. Rodičia dali nemocnicu na súd, no všetky stupne súdov v Británii ich žiadosť o umožnenie prevozu zamietli a potvrdili tézu lekárov, že chlapca treba odpojiť od prístrojov. 

Poslednou nádejou bol pre zúfalých rodičov Európsky súd pre ľudské práva. Aj ten však napokon potvrdil správnosť rozhodnutia britských súdov. "Rozhodnutia miestnych súdov boli správne, potvrdené na troch stupňoch jurisdikcie s jasným a vyčerpávajúcim odôvodnením poskytujúcim relevantné a dostatočné informácie o ich záveroch," znie vyjadrenie súdu.

Európsky súd pre ľudské práva sa stotožnil aj s rozhodnutím britského súdu, že je "nanajvýš pravdepodobné, že Charlie je vystavený pretrvávajúcej bolesti, utrpeniu a tiesni, a podstúpenie experimentálnej liečby bez vyhliadky na úspech by neponúklo žiadny benefit, len by mu mohlo spôsobiť značné poškodenie".

Od tohto momentu už môžu v nemocnici dieťa kedykoľvek odpojiť od prístrojov. "Naše myšlienky sú s Charlieho rodičmi pri prijatí tejto správy, lebo vieme, že to je pre nich veľmi bolestivé," vyjadrila sa nemocnica v stanovisku. Zároveň dodali, že sa s ukončením Charlieho liečby nebudú ponáhľať. 

Charlie trpí Syndrómom mitochondriálnej deplécie, ktorý spôsobuje postupujúcu svalovú slabosť a poškodenie mozgu. V USA vyvíjajú liečbu, ktorej sa mal Charlie zúčastniť. "Dokázalo sa, že táto liečba funguje. Robíme správnu vec, keď to nevzdávame," vyjadrila sa pred časom Charlieho mama Connie. Spolu s Chrisom, otcom dieťaťa, tvrdia, že britskí lekári porušili Charlieho právo na život, keď mu zablokovali prístup k liečbe v USA. Zároveň považujú rozhodnutie lekárov, keď chlapcovi odmietli poskytnúť asistenciu pri ceste do USA, za neférový a neprimeraný zásah do ich rodičovských práv. Súd v Štrasburgu sa vyjadril, že ich argumenty sú neprípustné.

Vyše 1,5 milióna eur, ktoré rodina vyzbierala na Charlieho, pôjde teraz na jeho počesť na založenie charity pre ťažko choré deti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy