Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Aj váš pes alebo mačka môže mať alergiu. Takto to spoznáte
Zdielať na

Aj váš pes alebo mačka môže mať alergiu. Takto to spoznáte

BRATISLAVA / Alergie netrápia len ľudí, ale aj zvieratá. Kôň môže byť alergický na bodnutie hmyzom či pes na kuracie mäso. Aj takéto prípady riešia naši veterinári a tvrdia, že tak ako u ľudí, aj medzi zvieratami alergikov stále pribúda.

Svrbenie, kýchanie, problémy s dýchaním, kožné prejavy či tráviace ťažkosti trápia aj psov, mačky alebo aj kone, podľa toho o aký typ alergie ide. "Pred rokmi sme určite nemali toľko alergických pacientov, ako teraz. Aj ja mám alergického psa, moja manželka zas alergického koňa. Najväčšou raritou je kôň alergický na seno," hovorí veterinár Vladimír Pagáč.

Ako dodáva veterinárka Zuzana Bartová, pomerné častá je aj alergia na blšie uhryznutie. Stačí, ak jedna blcha uhryzne vášho psa a ten sa niekoľko týždňov škrabe.

Príznaky alergie

"Veľmi časté sú medzi zvieratami alergie na trávu a peľ," dodáva Vladimír Pagáč.

Medzi zvieracích alergikov patrí aj kôň s menom Savana. Začalo sa to prejavovať dýchavičnosťou, potom prišli problémy so srdcom a dnes musí byť na takzvanom bezprašnom chove. Pri suchom letnom počasí musí dostávať špeciálne lieky ale aj špeciálnu stravu a musí mať stále vlhké seno.

Veterinári však tvrdia, že najviac alergikov je jednoznačne medzi psami. Môžu byť alergický dokonca na trávu či pele. Niektoré prípady sa dajú riešiť iba úpravou stravy, iným musia nasadiť liečbu.

Súvisiace články