Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Viac ako tisíc nudistov oslávilo slnovrat kúpaním v ľadovej vode
Zdielať na

Viac ako tisíc nudistov oslávilo slnovrat kúpaním v ľadovej vode

HOBART / Tak ako u nás nám kalendár hlási letný slnovrat, na opačnej strane v Austrálii slávia ten zimný. Pri tejto príležitosti sa na pláži Sandy Bay Beach zišlo cez tisíc ľudí, ktorí sa nahí hodili do studenej vody.

Na ostrove Tasmánia sa plavci v červených plaveckých čiapkach v stredu ráno odvážili vojsť do ľadovej rieky Derwent pri príležitosti zimného slnovratu. Tento deň na ostrove slávia každý rok.

Samotní organizátori boli prekvapení bohatou účasťou ľudí. Sami sa dokonca nedostali k uterákom, ktoré pre plavcov pripravili, uvádza portál Daily Mail.  V minulosti mali organizátori tohto kontroverzného stretnutia skúsenosť, že sa veľa prihlásených ľudí v deň udalosti nezúčastnili. Tento rok ich ale prekvapilo ich množstvo, dôvodom zrejme bol teplý štart do zimy. Denná teplota sa držala okolo 17 stupňov Celzia, pred ôsmou hodinou sa ale schladilo na 4 stupne Celzia. Voda bola mierne vlažná, okolo 14 stupňov Celzia. 

Letný slnovrat

V Británii sa naopak prvý letný deň rozhodlo osláviť asi 13-tisíc ľudí pri pamiatke Sronehenge, kde sa zišli pred východom slnka. Podľa pohanskej tradície sa letný slnovrat označuje za obdobie hojnosti a osláv. Ešte dôležitejšie posolstvo nesie ten zimný, ktorý má predstavovať znovuzrodenie. Miesto kontrolovala polícia a bezpečnostné zložky boli v pohotovosti, kvôli nedávnym teroristickým útokom, uvádza britská BBC.  

Súvisiace články