Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Po 50 rokoch trápenia spravil indický slon prvý krok bez reťazí
Zdielať na

Po 50 rokoch trápenia spravil indický slon prvý krok bez reťazí

SATARA / Nešťastný slon Gajraj sa dočkal aspoň šťastného konca. Na sklonku svojho života ho oslobodili z indického chrámu, kde slúžil ako atrakcia pre turistov. Organizácia na ochranu zvierat ho našla v zúboženom stave, s bolestivými abscesmi a čiastočnou slepotou. Po viac ako 50 rokoch spravil svoj prvý krok bez okovov na nohách.

Obrovské zviera, menom Gajraj, strávil viac ako pol storočia v zajatí ako "chrámový slon". Bol atrakciou pre turistov, ktorí navštívili hinduistický chrám v Satare. Hroty jeho klov mu odsekli a na nohách mu po desaťročia rinčali okovy.

Chrámový slon

Slony do chrámov dostanú zväčša nelegálne, násilným odchytom a to ešte v mladom veku. Sú súčasťou modlitieb a obradov a tiež majú slúžiť ako pobavenie pre turistov, ktorí do chrámu vkročia. Gajraja odchytili v divočine ako mláďa, uvádza britský denník Daily Mail. Bitím ho naučili poslušnosti, potom ho pripútali k reťaziam na jedno miesto, kde prežil 58 rokov svojho života. 

https://twitter.com/HuijsmansTim/status/875597578078871553

Záchranná akcia

Jeho majiteľku, kráľovnú Aundh, tím pre záchranu Gajraja presvedčil, aby ho oslobodila. Napriek tomu potreboval tím, zložený z 12 veterinárov, šoférov a pomocníkov, aj asistenciu polície. Spočiatku sa obyvatelia obce a chrámu chceli so slonom rozlúčiť, už o malú chvíľu si to ale rozmysleli. Dav asi 500 ľudí sa snažil ochranárom zablokovať cestu hádžuc po nich kamene. "Bolo tam dosť cítiť hnev, keď sme prišli," komentoval situáciu Kartick Satyanarayan z tímu Wildlife SOS. "Slona obkolesil kričiaci a nespravodlivý dav. Prečo by domáci nechceli, aby bol v poriadku?"

Momentálne je v záchrannom centre pre slony v Mathure, kde sa o neho starajú špecialisti. Počas čistenia abscesov bol pokojný a vďačný. Gajraj sa už stihol tešiť z "piesočného kúpeľa", čerstvého ovocia a najmä voľných nôh bez reťazí. Posledné roky dožije tak, ako mal prežiť celý život. 

https://twitter.com/timesofindia/status/87501623192083251

Zdielať na

Súvisiace články